Πλειοψηφία δύο τρίτων χρειαζόταν ο Σι Τζινπίνγκ στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, το Κοινοβούλιο της Κίνας, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του: να διαγραφεί από το Σύνταγμα το όριο των δύο πενταετών προεδρικών θητειών και να ανοίξει ο δρόμος ώστε να παραμείνει ισόβια ο απόλυτος άρχοντας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Εξασφάλισε τελικά σχεδόν απόλυτη ομοφωνία: 2.958 θετικές ψήφους, δύο αρνητικές ψήφους και τρεις αποχές. Αναμενόμενο ήταν, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Οσο και να προσπαθούν ωστόσο οι λογοκριτές του καθεστώτος, δεν κατορθώνουν να πνίξουν τις αντιδράσεις που προκαλεί μεταξύ των φιλελεύθερων διανοουμένων, αλλά και αρκετών μελών της μεσαίας τάξης, η άρση του ορίου που εισήγαγε στο Σύνταγμα το 1982 ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ ώστε να αποτραπεί μια επανάληψη της φρίκης που σημάδεψε την εποχή του Μάο (1949-1976).

«Σαράντα δύο χρόνια μετά, στην εποχή του Ιντερνετ και της παγκοσμιοποίησης, ένας νέος τύραννος α λα Μάο ανατέλλει πάνω από την Κίνα» κατήγγειλε ο γνωστός κινέζος αντιφρονών Χου Τζιά, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Νότια Κίνα, εκεί όπου τον οδήγησαν οι Αρχές, σε «αναγκαστικές διακοπές», λόγω της ετήσιας συνόδου της ολομέλειας του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στο Πεκίνο. «Αυτή η απόφαση μπορεί να καταστρέψει την Κίνα και τον κινεζικό λαό. Δεν μπορώ να μένω σιωπηλός» διαμαρτυρήθηκε ο Λι Ντατόνγκ, απόμαχος διευθυντής εφημερίδας που έγινε –όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της «Guardian» –το πρόσωπο της φιλελεύθερης αντίστασης στην κατάχρηση εξουσίας του Σι όταν δημοσίευσε στο WeChat, το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο στην Κίνα, μια μαχητική ανοιχτή επιστολή. Ο Λι είπε πως ένιωσε να του ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι βλέποντας τους κινέζους βουλευτές «να λειτουργούν σαν ανδρείκελα και να μας οδηγούν πίσω στην εποχή του Μάο… Γιατί δεν διοργανώνουν ένα δημοψήφισμα; Τολμούν να διοργανώσουν δημοψήφισμα; Φυσικά και όχι. Λυπάμαι, όταν τα σκέπτομαι αυτά, δεν μπορώ να μην εξοργίζομαι».

Από χθες, όμως, άνθρωποι όπως ο Λι Ντατόνγκ και ο Χου Τζιά κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο. Μέσω της ίδιας συνταγματικής μεταρρύθμισης, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο ενέγραψε στο Σύνταγμα τη «σκέψη του Σι Τζινπίνγκ» (είχε ήδη εγγραφεί τον Οκτώβριο, κατά το 19ο Συνέδριο του ΚΚΚ, στο κομματικό καταστατικό, εξυψώνοντας τον κινέζο πρόεδρο στο ίδιο επίπεδο με τον Μάο και τον Ντενγκ) αλλά και τον «ηγετικό ρόλο» του ΚΚΚ –στο πρώτο άρθρο του Συντάγματος. Και αυτό το τελευταίο προοιωνίζεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, μια αναζωπύρωση της καταστολής: ένας διαφωνών που στηλιτεύει απλώς τον ασφυκτικό έλεγχο του ΚΚΚ στην εξουσία, κινδυνεύει εφεξής να βρεθεί κατηγορούμενος για προσβολή του Συντάγματος.

Ο Σι Τζινπίνγκ επρόκειτο κανονικά να παραμείνει στην προεδρία έως το 2023. Τώρα μπορεί να διατηρήσει τον θώκο του για όσο του το επιτρέψει η ηλικία του –είναι 64 χρόνων. Οπως επισημαίνει η Ελίζαμπετ Ικόνομι, υπεύθυνη Ασιατικών Σπουδών στο Council on Foreign Relations, η προσπάθεια του κινέζου προέδρου να ελέγξει «όλους τους μοχλούς της εξουσίας» αντικατοπτρίζει την πεποίθησή του πως αυτός και μόνο μπορεί να κάνει πραγματικότητα το «κινεζικό όνειρο αναγέννησης του έθνους» και να επαναφέρει την Κίνα στο επίκεντρο των παγκόσμιων υποθέσεων.

Υπάρχει όμως και ένας κίνδυνος: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για αυτόν είναι πως μετατρέπει τον εαυτό του σε αλεξικέραυνο. Αν λοιπόν η κινεζική οικονομία επιβραδυνθεί σημαντικά ή αν προκύψει κάποια μεγάλη καταστροφή ή πρόβλημα, τότε έχει ουσιαστικά αναλάβει την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στη χώρα. Και με την ανελέητη εκστρατεία του κατά της διαφθοράς και τις εκκαθαρίσεις, έχει ήδη δημιουργήσει κάποιους αρκετά σημαντικούς θυλάκους δυσαρέσκειας μεταξύ ισχυρών ανδρών».