Φρένο στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών –που κορυφώθηκε την περασμένη Παρασκευή με την αποχώρηση του ιταλικού γεωτρύπανου από την κυπριακή ΑΟΖ μετά τον αποκλεισμό του από τουρκικά πολεμικά πλοία –επιχείρησε να βάλει χθες ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον τούρκο πρόεδρο, ο Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του για τα πρόσφατα γεγονότα στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας «την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου» όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η γαλλική αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις που εκφράστηκε στο υψηλότερο επίπεδο με το αυστηρό μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν στον Ερντογάν είναι ενδεικτική της σκληρότερης στάσης που επιλέγουν οι Γάλλοι σε σύγκριση με τους Ιταλούς στη Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ. Η γαλλική εταιρεία Total έχει ήδη δραστηριοποιηθεί στην ΑΟΖ της Κύπρου και αναμένεται να επανέλθει για έρευνες στο Οικόπεδο 6. Αλλά, όπως προεξοφλείται, οι Γάλλοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν σκηνικά έντασης σαν αυτό της περασμένης εβδομάδας στο Οικόπεδο 3, όταν οι τουρκικές φρεγάτες απείλησαν να βυθίσουν το πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής Eni.

Στο μεταξύ,η τουρκική προκλητικότητα φαίνεται ότι δεν έχει τέλος, καθώς χθες άγνωστοι έγραψαν με λέιζερ πάνω στον Πενταδάκτυλο, στα Κατεχόμενα και ακριβώς δίπλα στην τουρκοκυπριακή σημαία τις λέξεις «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου.