Στην πιο κρίσιμη φάση φαίνεται ότι μπαίνει το Σκοπιανό καθώς η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, όπως όλα δείχνουν, αναδεικνύεται σ’ ένα από τα σημαντικότερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης για το Ονοματολογικό. Λίγο πριν η ελληνική πλευρά παραδώσει επισήμως το σχέδιο συμφωνίας στα Σκόπια –στην οποία θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και το αίτημα για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας -, ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ με δύο συνεντεύξεις του σε διεθνή Μέσα απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Με συνέντευξή του στο Euronews, o Ζάεφ υποστήριξε πως δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του Συντάγματος, σημειώνοντας μάλιστα πως πρόκειται για ένα «βιβλίο εσωτερικών κανόνων» που δεν έχει συνέπειες στο εξωτερικό. «Αν αλλάξουμε το Σύνταγμα, κάποιος άλλος στο μέλλον μπορεί να το αλλάξει και πάλι. Ποιος ο λόγος;» σχολίασε χαρακτηριστικά. Θέλοντας δε να ενισχύσει περαιτέρω το παραπάνω επιχείρημά του, επισήμανε πως στο Σύνταγμα των Σκοπίων δεν περιλαμβάνεται άρθρο που να ορίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να υπογράφει ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Το συνταγματικό όνομα «αναφέρεται στο Σύνταγμά μας, αλλά φυσικά οποιαδήποτε συμφωνία κάνουμε θα είναι για διεθνή χρήση και θα είναι εγγύηση και για τις δύο πλευρές» συμπλήρωσε.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Την αντίθεσή του σε αλλαγή του Συντάγματος διατύπωσε και σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Spiegel». «Το όνομά μας είναι η περηφάνια και η ταυτότητά μας. Δεν διακρίνω κανένα λόγο για την απαίτηση να το αλλάξουμε στο Σύνταγμά μας, αυτό θα έπληττε την αξιοπρέπειά μας. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν αξιόπιστο εταίρο και όχι έναν εταίρο χωρίς αξιοπρέπεια. Ενα Σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί και αυτό με τη σειρά του να αναιρεθεί και πάλι».

Στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης πάντως έχουν μπει για τα καλά και οι Ευρωπαίοι, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ να παροτρύνει προχθές από τα Σκόπια την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να επιλύσει το Ονοματολογικό «με τους φίλους Ελληνες».

Τα τελευταία 24ωρα ωστόσο η σκοπιανή κυβέρνηση, ενόψει της επίσκεψης του Νίκου Κοτζιά στη γειτονική χώρα, η οποία προγραμματίζεται στις αρχές Μαρτίου, επιχειρεί να δείξει ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα εξάλειψης του αλυτρωτισμού. Μετά το ξήλωμα του αγάλματος από κεντρική πλατεία, την αφαίρεση πινακίδων του βασικού αυτοκινητοδρόμου (που έφερε το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος»), οι Αρχές των Σκοπίων ξήλωσαν και την πινακίδα «Μέγας Αλέξανδρος» από το αεροδρόμιο της ΠΓΔΜ.