Το γερμανικό ερευνητικό σκάφος του Πανεπιστημίου του Αμβούργου «R/V Maria S. Merian» αναμένεται να πλεύσει στις 3-4 Μαρτίου στα ανοιχτά της Κύπρου για επιστημονικές έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα 4, 5, 6, 7 της κυπριακής ΑΟΖ, με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να επισημαίνουν στο ΚΥΠΕ ότι έχουν δοθεί νόμιμα οι άδειες τόσο από Ελλάδα, όσο και από Κύπρο, ενώ οι σχετικές τουρκικές Navtex που εκδόθηκαν για όλη την περιοχή είναι παράτυπες και έχουν ήδη ακυρωθεί με αντι-navtex.
 
Σύμφωνα με τον Διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου ζήτησε ξεχωριστές άδειες από τα τρία κράτη (Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο) για να κάνει επιστημονικές έρευνες σε μια περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο. Οι ξεχωριστές άδειες ζητήθηκαν για το κομμάτι της ΑΟΖ που αναλογεί σε κάθε χώρα.

Σύμφωνα με τον Αρχιπλοίαρχο Φυτιρή, το γερμανικό πλοίο ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία άδεια για τα θαλάσσια οικόπεδα 4, 5, 6, 7 της ΑΟΖ, η οποία και δόθηκε.

Από ελληνικής πλευράς δόθηκε επίσης δεύτερη άδεια στο ερευνητικό πλοίο για μια περιοχή νοτίως της Κρήτης. Σύμφωνα με τον Διοικητή του ΚΣΕΔ, εάν τυχόν τμήμα της περιοχής μεταξύ Κύπρου και Κρήτης εμπίπτει στην ευθύνη της Τουρκίας, το πλοίο θα μπορούσε να ζητήσει άδεια και από την Τουρκία, η οποία θα είχε την υποχρέωση να εκδώσει Navtex μόνο για αυτό το τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», το πλοίο έχει πάρει κανονικά όλες τις άδειες, όμως «οι Τούρκοι πάνε να εκμεταλλευτούν την κατάσταση» βγάζοντας Νavtex για όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο, σημείωσε ο Διοικητής του ΚΣΕΔ.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης το πλοίο

Ο Αρχιπλοίαρχος Φυτιρής πρόσθεσε ότι το γερμανικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο της Κρήτης και θα ξεκινήσει τις έρευνες από την περιοχή της Ελλάδας. Ακολούθως θα μεταβεί στα ανοιχτά της Κύπρου και το ΚΣΕΔ αναμένεται να εκδώσει σχετική Navtex, ενημερώνοντας τους ναυτιλλομένους για τις ερευνητικές του δραστηριότητες.

Διευκρίνισε εξάλλου ότι πρόκειται για προγραμματισμένη ερευνητική δραστηριότητα, με τις άδειες να έχουν ζητηθεί εδώ και μήνες από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα. Τα αιτήματα για τις άδειες στην ΑΟΖ του κάθε κράτους υποβλήθηκαν κανονικά και εκδόθηκαν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, είπε ο Διοικητής του ΚΣΕΔ.

Ανέφερε ότι «οι Τούρκοι προσπαθώντας να παραπλανήσουν και να δείξουν σε όλους ότι έχουν ευθύνη για όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι της Κύπρο ήρθαν και εκδώσαν μόνοι τους Navtex. Εμείς τις ακυρώσαμε και θα βγάλουμε καινούρια Navtex όταν το πλοίο θα είναι στην περιοχή μας» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, ενώ μετά από λίγη ώρα το ΚΣΕΔ εξέδωσε αντι-navtex. «Η Navtex που εξέδωσε η Τουρκία είναι εντελώς παράτυπη, γι' αυτό και βγάλαμε και εμείς αντι-navtex για την ακύρωσή της» κατέληξε ο Αρχιπλοίαρχος Φυτιρής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από