Στα μισά της εβδομάδας και όπως είναι απολύτως λογικό η ένταση ολοένα και ανεβαίνει όσο πλησιάζει η μάχη της Τούμπας. Μια αναμέτρηση που εν πολλοίς μπορεί να αφήσει το στίγμα της στο φετινό πρωτάθλημα. Είναι έτοιμοι οι Ερυθρόλευκοι να ανταποκριθούν στις προσδοκίες; Θα φανεί στη σκηνή. Το σίγουρο είναι πως η ομάδα του Οσκαρ Γκαρσία για να τα καταφέρει στη φωλιά του ΠΑΟΚ θα πρέπει να χτίσει ένα τέτοιο «αγωνιστικό σενάριο» που δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια, πόσω μάλλον σε μια χρονιά που αντίπαλος του Ολυμπιακού δεν είναι μόνο η ομάδα που στέκεται στο άλλο μισό του αγωνιστικού χώρου.

Τελευταία φορά που οι Πειραιώτες πέρασαν από την Τούμπα το έκαναν με άνεση και με μια άκρως εμφατική εμφάνιση: ήταν στις 4 Οκτωβρίου του 2015, εκείνο το αέρινο 0-2 με τα γκολ του Μπράουν Ιντέγε (27′) και του Λούκα Μιλιβόγεβιτς (35′). Στην πραγματικότητα αυτή είναι και η τελευταία εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού στα «ντέρμπι» της Σούπερ Λίγκας. Γιατί πέρασε τόσος καιρός; Για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, πέρυσι τα εκτός έδρας ντέρμπι ήταν όλα στον δεύτερο γύρο σε μια συγκυρία που οι Ερυθρόλευκοι είχαν ήδη αγκαλιάσει το πρωτάθλημα και τέτοιες καταστάσεις όπως είναι λογικό φέρνουν μια τρόπον τινά χαλάρωση. Από την άλλη, φέτος ο Ολυμπιακός έχασε από την ΑΕΚ τον Σεπτέμβριο σε ματς όπου προηγούνταν ώς το 64′ με 2-0, ενώ στη Λεωφόρο απέναντι στον (πριν από την κατάρρευση) Παναθηναϊκό έκανε μια από τις χειρότερες εμφανίσεις του εδώ και χρόνια σε τέτοια ματς.

Τα ντέρμπι, πόσω μάλλον μακριά από το Γεώργιος Καραϊσκάκης, επιβάλλουν μια πραγματική ψυχολογική προετοιμασία, αλλά κυρίως ένα καλό αγωνιστικό σχέδιο το οποίο θα περνά από το αυτονόητο: να μην δεχθείς γκολ. Ολες οι νίκες των Ερυθρολεύκων σε ματς τέτοιου χαρακτήρα στη Σούπερ Λίγκα, από το 2009 και έπειτα «πατάνε» πάνω στο μηδέν παθητικό. Τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός δέχτηκε γκολ σε εκτός έδρας ντέρμπι της Σούπερ Λίγκας και τελικώς επικράτησε ήταν στις 23 Σεπτεμβρίου του 2009, όταν με δύο γκολ του Βασίλη Τοροσίδη πέρασε από το ΟΑΚΑ επικρατώντας με 2-1 της ΑΕΚ. Και αν κάποιοι πιστεύουν ότι τέλος πάντων το… παρελθόν δεν παίζει ποδόσφαιρο; Εδώ δεν είναι θέμα προϊστορίας, αλλά της κλασικότερης πλέον εκδοχής προσέγγισης ενός εκτός έδρας ματς με τέτοια χαρακτηριστικά.

«Παίζει» και ο ρόμβος

Φέτος στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός εκτός έδρας έχει πέντε νίκες σε δέκα εξόδους μακριά από το Καραϊσκάκη. Το μηδέν στο παθητικό το κράτησε μόλις δύο φορές (0-1 τη Λαμία στις 26/8 και 0-3 τη Λάρισα στις 7/1). Αντίστοιχα στο Φάληρο έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο πέντε φορές, εκ των οποίων η μία στο 1-0 επί του ΠΑΟΚ στο αντίστοιχο ματς του πρώτου γύρου. Ο Οσκαρ Γκαρσία ετοιμάζεται να χτίσει γύρω από τον Βάντις Οτζίτζα-Οφόε (δεν προπονήθηκε προληπτικά χθες) ένα τείχος στη μεσαία γραμμή. Ισως προκύψει μια διάταξη 4-4-2 σε ρόμβο με ταυτόχρονη παρουσία στην 11άδα του βέλγου μέσου αλλά και των Ταχτσίδη, Ζιλέ και Ρομαό. Μοιάζει προσαρμοσμένο στην κατεύθυνση της σωστής λειτουργίας πίσω από την μπάλα, αλλά και ιδανικό για κάθετη ανάπτυξη στην «κόντρα». Δοκιμή ακόμη δεν έχει γίνει. Στον Ρέντη όμως πιστεύουν ότι όντως αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο εντεκάδας.