Ένας Σλοβένος παίκτης του χόκεϊ επί πάγου βρέθηκε «θετικός» σε έλεγχο ντόπινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ. Ο Ζίγκα Γέγκλιτς, ο οποίος δεν αγωνίστηκε στη σημερινή αναμέτρηση με τη Νορβηγία, δήλωσε ότι η εξέταση του δείγματός του αποκάλυψε μια ουσία που χρησιμοποιείται σε φάρμακο για το άσθμα, το οποίο παίρνει με συνταγή γιατρού, αλλά το οποίο ξέχασε να δηλώσει ως ιατρική εξαίρεση. Το CAS ανακοίνωσε ότι ο Γέγκλιτς βρέθηκε «θετικός» στην ουσία «fenoterol» σε έλεγχο εντός της διοργάνωσης. Η εν λόγω ουσία βοηθάει να ανοίξουν οι αεραγωγοί στους πνεύμονες. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Γέγκλιτς τιμωρήθηκε με προσωρινό αποκλεισμό από τους Χειμερινούς και έλαβε εντολή να αποχωρήσει από το Ολυμπιακό Χωριό εντός 24 ωρών.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Σλοβενίας αναφέρει σε δελτίο Τύπου της, με το οποίο ανακοινώνει την είδηση για τον Γέγκλιτς, ότι η Ολυμπιακή ομάδα δεν επιτρέπεται να κάνει δηλώσεις όσο συνεχίζεται η διερεύνηση του θέματος. Όμως, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ο 30χρονος άσος τόνισε ότι η «fenoterol» ανιχνεύθηκε στο δείγμα που έδωσε. Αυτή η ουσία είναι «κομμάτι» του «Berudual», ενός φαρμάκου που του συνταγογραφήθηκε για αναπνευστικά προβλήματα το 2017 στη Σλοβακία, όπου αγωνιζόταν για λογαριασμό της Σλόβαν Μπρατισλάβα.

«Παίρνω αυτό το φάρμακο λόγω άσθματος με ιατρική συμβουλή» τονίζει σε δήλωσή του ο Γέγκλιτς και προσθέτει ότι υποβλήθηκε σε έλεγχο την Παρασκευή. «Αυτό μου συνταγογραφήθηκε αφού εξετάστηκα για αναπνευστικά προβλήματα στη Σλοβακία το 2017. Δυστυχώς, ξέχασα να το δηλώσω ως ιατρική εξαίρεση» συνέχισε ο παίκτης και κατέληξε, λέγοντας ότι θα συνεργαστεί στην έρευνα. «Έχω παραβλέψει τη διαφορά μεταξύ συγκρίσιμων φαρμάκων, τα οποία επιτρέπονται και θα μου έδιναν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσω για τα αναπνευστικά προβλήματά μου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ζητώ συγγνώμη για την αμέλειά μου από όλα τα έμπλεκόμενα άτομα και αποδέχομαι τις περαιτέρω διαδικασίας κατά του ντόπινγκ» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ της Σλοβενίας, Γιάνι Ντβόρσακ, φάνηκε αρκετά ενοχλημένος από την υπόθεση, καθώς τόνισε: «Είναι γεγονός ότι πήρε ένα φάρμακο που πρέπει να δηλωθεί ως μέρος των διαδικασιών κατά του ντόπινγκ. Δεν είμαι σίγουρος πώς συνέβη αυτό και είμαι οργισμένος, επειδή συνεχίζουμε να το υπενθυμίζουμε στους αθλητές. Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό, προκειμένου να μην ξανασυμβεί».

Ο Γέγκλιτς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να τιμωρηθεί με αποκλεισμό μέχρι δύο χρόνια, ωστόσο η ποινή μπορεί να είναι μικρότερη, επειδή παραδέχθηκε το λάθος του.