Ο νέος επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ επαγρυπνεί για να αντιμετωπιστεί οποιοσδήποτε κίνδυνος μπορεί να δημιουργηθεί στην οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Εκτίμησε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει επιτύχει πολύ μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη βελτίωση της απασχόλησης και τη σταθεροποίηση των τιμών. Κατά την ορκωμοσία του στην Ουάσιγκτον ο Πάουελ υποσχέθηκε ότι η Fed θα βρίσκεται σε επιφυλακή για κάθε κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Είμαστε καθ’ οδόν προς ομαλοποίηση της πολιτικής των επιτοκίων και του ισολογισμού μας με στόχο να επεκταθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να επιτευχθούν οι στόχοι μας, ανέφερε στην ομιλία του.

Η εν λόγω παρέμβαση, ουσιαστικά, του Πάουελ έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή το τελευταίο διάστημα τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων έχουν δεχτεί καίριο πλήγμα από την αβεβαιότητα που έχει προκληθεί στις αγορές.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ. Οι αμερικανικοί δείκτες και κυρίως ο Ντάου Τζόουνς υπέστησαν μεγάλες διακυμάνσεις προκαλώντας ανησυχία και στην Ευρώπη και στην Ασία όπου καταγράφηκαν πολλοί κλυδωνισμοί. Οι μεγάλες διακυμάνσεις που εξακολουθούν να σημειώνονται σε όλες τις αγορές προβληματίζουν τους επενδυτές για τη συνέχεια.

Στοιχεία έδειξαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι μισθοί στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αυξάνονται με αρκετά γοργούς ρυθμούς δημιουργώντας νέες προσδοκίες στους επενδυτές ότι η Fed θα προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων με ταχύτερο ρυθμό από όσο αρχικά αναμενόταν. Για φέτος η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών και ενδείξεις των ίδιων των στελεχών της, αναμένεται να αυξήσει συνολικά τρεις φορές τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια.

Ο Πάουελ ορκίστηκε επίσημα στα νέα του καθήκοντα στις 5 Φεβρουαρίου αντικαθιστώντας την προκάτοχό του Τζάνετ Γέλεν. Χθες είχε προγραμματιστεί μια ακόμη τελετή στην οποία παραβρέθηκαν μέλη της οικογενείας του, φίλοι και στελέχη της κεντρικής τράπεζας.