Η νέα μάχη για επικράτηση στην αγορά μαύρου χρυσού έχει ξεκινήσει καθώς οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ απειλούν ξανά να ανατρέψουν τις ισορροπίες στην αγορά.

Μετά την αύξηση των τιμών κατά 50% από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου στα 62 δολάρια το βαρέλι, οι αμερικανικές εταιρείες αυξάνουν αυτό το διάστημα δραματικά την παραγωγή τους προκειμένου να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Σε χθεσινή έκθεσή της που έκανε αίσθηση στην αγορά, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε ότι σύντομα η τεχνητή έλλειψη πετρελαίου που έχει δημιουργήσει ο ΟΠΕΚ μέσω της μείωσης της παραγωγής των μελών του θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ.

Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή τότε μπορεί να εκτροχιαστεί η προσπάθεια του ΟΠΕΚ να κρατήσει πιο κλειστές τις κάνουλες ροής του μαύρου χρυσού, με αποκλειστικό σκοπό να γεμίσουν τα ταμεία των χωρών – μελών του με περισσότερα χρήματα. Μετά την απόφαση του Οργανισμού και της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής, τα αποθέματα μαύρου χρυσού στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.

Πλέον οι τιμές του Brent στην αγορά του Λονδίνου διαμορφώνονται στα 62 δολάρια. Οι τιμές του West Texas Intermediate έχουν φτάσει τα 58,6 δολάρια το βαρέλι. Τον Ιανουάριο οι τιμές είχαν φτάσει τα 66 δολάρια που ήταν τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας. Οταν οι τιμές κινούνται κοντά ή πάνω από τα επίπεδα των 60 δολαρίων τότε γίνεται πολύ πιο συμφέρουσα η εκμετάλλευση κοιτασμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, όπου οι παραγωγοί δεν έχουν καμία συμφωνία με τον ΟΠΕΚ όπως η Ρωσία.

Η κινητικότητα που παρατηρείται πλέον στις ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και είναι αντίστοιχη με αυτή που είχε καταγραφεί όταν οι τιμές διαμορφώνονταν στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Είναι ενδεικτικό, όπως σημειώνει η ΙΕΑ, ότι η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής είναι τόσο μεγάλη που οι ΗΠΑ μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τη Σαουδική Αραβία ή τη Ρωσία. Αυτό αναμένεται να γίνει έως το 2019. Η παραγωγή για κάθε μία από τις δύο τελευταίες χώρες ανέρχεται σε περίπου δέκα εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η Ρωσία όπως και οι ΗΠΑ δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ.

Τα μέλη του Οργανισμού και η Ρωσία ένωσαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους το 2016 πραγματοποιώντας συμφωνία για αμοιβαία μείωση στην παραγωγή ώστε να ανέβουν οι τιμές. Τώρα όμως το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς νέα γεωτρύπανα στις ΗΠΑ παίρνουν συνεχώς μπροστά και οι αμερικανοί παραγωγοί επιστρέφουν μαζικά στην αγορά με δραματικό τρόπο.