Πριν από μόλις λίγες εβδομάδες Βόρεια και Νότια Κορέα φλέρταραν ανοιχτά με τον πόλεμο. Και η ένταση παραμένει. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν στην Πιονγκτσάνγκ, μία απομονωμένη, ορεινή, παγωμένη πόλη της Νότιας Κορέας οι 23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε ακόμα μία στρατιωτική παρέλαση, επιδεικνύοντας μάλιστα δύο νέους διηπειρωτικούς πυραύλους που δοκίμασε πέρυσι· ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς διαβεβαίωσε από την Πιονγκτσάνγκ πως ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζάε Ιν στηρίζει τις επιπλέον κυρώσεις που σχεδιάζει η Ουάσιγκτον εις βάρος της Βόρειας Κορέας∙ και εκατοντάδες διαδηλωτές εναντίον της Πιονγκγιάνγκ συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο. Αλλά η τελετή έναρξης άλλα μηνύματα έστειλε –αυτά της ειρήνης και της ελπίδας.

Χιλιάδες θεατές και εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν ζωντανά τη μικρότερη αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Τζο Γιονγκ, το πρώτο μέλος της οικογένειας που επισκέπτεται τη Νότια Κορέα μετά τον πόλεμο του 1950-1953, να ανταλλάσσει χειραψία με τον νοτιοκορεάτη ηγέτη· και τους αθλητές της Βόρειας και της Νότιας Κορέας να μπαίνουν μαζί στο στάδιο, φορώντας τα ίδια ρούχα, κρατώντας την ίδια σημαία –μία μπλε κορεατική χερσόνησο σε λευκό φόντο -, για πρώτη φορά από το 2007. Μια ευκαιρία για την Κιμ και τον Μουν να ανταλλάξουν και δεύτερη χειραψία. Συνολικά 2.900 αθλητές από 92 χώρες θα (συν)αγωνιστούν στην Πιονγκτσάνγκ τις επόμενες δύο εβδομάδες, είναι οι μεγαλύτεροι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ. Και από τους ακριβότερους: μόνο 89 εκατομμύρια ευρώ κόστισε το Ολυμπιακό Στάδιο, που θα χρησιμοποιηθεί μόλις τέσσερις φορές, για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων πριν κατεδαφιστεί για να χτιστούν στη θέση του μουσείο και χώροι αναψυχής.

Ομως όλα αυτά μπαίνουν αναπόφευκτα σε δεύτερο πλάνο μπροστά στην πολιτική διάσταση, και τις μικρές έστω ελπίδες συμφιλίωσης που προσφέρει αυτή η Χειμερινή Ολυμπιάδα, κατά την οποία Βόρεια και Νότια Κορέα θα αγωνιστούν στο χόκεϊ επί πάγου με κοινή ομάδα. Οι τελετές έναρξης έχουν πάντα βαρύ συμβολισμό, η χθεσινή ήταν κατά τι βαρύτερη. Ενα εντυπωσιακό, χάι-τεκ, διαδραστικό σόου ήχου, φωτός και ανθρώπινης καλλιτεχνίας που είχε ως στόχο να αφηγηθεί την επική ιστορία της Κορέας –όχι του Βορρά, ούτε του Νότου, αλλά όλης της χερσονήσου, με έμφαση και προβολή στο μέλλον, μέσα από τα μάτια των σημερινών παιδιών.

Μπορεί η θερμοκρασία να μην ξεπερνούσε στην Πιονγκτσάνγκ τους 0° αλλά οι θεατές, ανάμεσά τους και η πολυπληθής βορειοκορεατική αντιπροσωπεία, ήταν ενθουσιώδεις και τα μέλη των αθλητικών αποστολών ακόμα περισσότερο. Πρώτη έκανε την είσοδό της όπως πάντα στο στάδιο η ελληνική αποστολή, με σημαιοφόρο την πρωταθλήτρια του αλπικού σκι Σοφία Ράλλη. Ακολούθησαν ακόμη 90 αποστολές, με βάση το κορεατικό αλφάβητο. Ανάμεσά τους, 168 «Ολυμπιακοί Αθλητές από τη Ρωσία», με ουδέτερες στολές, υπό την ολυμπιακή σημαία –η τιμωρία για το ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ στο Σότσι το 2014. Κάπου 1.200 drones, συνοδευόμενα στο έδαφος από 100 σκιέρ, σχημάτισαν με φως τους ολυμπιακούς κύκλους πάνω από την ολυμπιακή πλαγιά. Η Νοτιοκορεάτισσα Γιούνα Κιμ, ολυμπιονίκης του καλλιτεχνικού πατινάζ, άναψε την ολυμπιακή φλόγα. Για «ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης στον κόσμο», έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΟΕ –ό,τι και αν φέρει αύριο η πραγματικότητα.

Καμία αλληλεπίδραση με τον Πενς

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έσπευσε να διευκρινίσει πως ο αμερικανός αντιπρόεδρος και η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είχαν καμία αλληλεπίδραση, παρότι κάθονταν μόλις λίγες θέσεις μακριά κατά την τελετή έναρξης. Ο Μάικ Πενς ήταν καθισμένος ανάμεσα στον νοτιοκορεάτη πρόεδρο και τον ιάπωνα πρωθυπουργό, η Κιμ Τζο Γιονγκ και ο 90χρονος Κιμ Γιονγκ Ναμ, επίτιμος πρόεδρος της Βόρειας Κορέας, μία σειρά πίσω.