Παναγιώτης Πικραμμένος

(πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, 16 Μαΐου – 20 Ιουνίου 2012)

«Πρόκειται για αστειότητες και αθλιότητες. Τους ανθρώπους αυτούς δεν τους έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Δεν το περίμενα ποτέ μετά από τόσα χρόνια στον δημόσιο βίο ότι θα αντιμετώπιζα τέτοιες αθλιότητες. Είμαι σε συνεννόηση με τους δικηγόρους μου για να επόμενα βήματά μου».

Aνδρέας Λυκουρέντζος

(υπουργός Υγείας, Ιούνιος 2012 – Ιούνιος 2013)

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα την αναφορά του ονόματός μου στη δικογραφία. Στον ένα χρόνο στον οποίο διετέλεσα υπουργός Υγείας ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για τη Novartis. Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία. Είναι γνωστό ότι μετά και την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των στελεχών της τότε πολιτικής ηγεσίας, ΦΕΚ 2015 9ης Ιουλίου 2012, δεν ήταν στη δικαιοδοσία μου ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής και της τιμολόγησης φαρμάκων. Βέβαιον είναι ότι οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας των κυβερνήσεων2012-2015 υλοποίησαν τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων και μείωσαν τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και τη δαπάνη στις προμήθειες των νοσοκομείων. Αυτή είναι η αλήθεια. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα. Συνεπώς δεν θα ανεχθώ με κανένα τρόπο τη σπίλωση του ονόματός μου από όπου και αν προέρχεται».

Μάριος Σαλμάς

(αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ιούνιος 2012 – Ιούνιος 2013)

«Είδα τη δικογραφία και τις καταθέσεις των τριών ψευδομαρτύρων. Οι ισχυρισμοί και οι μαρτυρίες τους είναι αστείες και ατεκμηρίωτες και δεν συνοδεύονται από κανένα πειστήριο. Προσωπικά πολέμησα τις πρακτικές της Novartis και με πορίσματα κατά τη διάρκεια της θητείας μου συνελήφθη η Novartis να χρηματίζει υπηρεσιακούς. Κυνηγήθηκα όσο κανείς άλλος από τη Novartis, πράγμα το οποίο πιστοποιήθηκε από μάρτυρες στην Αμερική. Και γι’ αυτό μου ζητήθηκε να εισφέρω όπως και έκανα στη συλλογή πληροφοριών προκειμένου να ερευνηθεί η Νοvartis στις ΗΠΑ. Εν συνεχεία ήμουν αυτός που ενημέρωσα τη χώρα ότι ερευνώνται οι πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα από τις Αρχές των ΗΠΑ. Αλλά οι μαρτυρίες αυτών που κατέθεσαν στις ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με όσα ανέφεραν οι τρεις ψευδομάρτυρες. Απόδειξη αυτού είναι ότι αν οι 3 ψευδομάρτυρες που βρήκε η κυβέρνηση είχαν πραγματικά στοιχεία θα τα κατέθεταν και στις Αρχές των ΗΠΑ για να μοιραστούν αμοιβή μαρτύρων… εκατομμυρίων, όπως θα συμβεί και με άλλους που πήγαν στις ΗΠΑ. Προφανώς δεν έχουν κανένα στοιχείο. Είναι περιττό να πω ότι δεν έχω λάβει ποτέ καμία αμοιβή ούτε από τη Novartis ούτε από καμία άλλη φαρμακευτική εταιρεία. Δεν έχω πάει ούτε σε συνέδριο, 25 χρόνια ως γιατρός, χρηματοδοτούμενο από φαρμακευτική. Μείωσα τη φαρμακευτική δαπάνη 1,5 δισ. και τον τζίρο της Νovartis κατά 30%».

Αδωνις Γεωργιάδης

(υπουργός Υγείας, Ιούνιος 2013 – Ιούνιος 2014)

«Αφού χθες στην Εξεταστική έληξε το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και απέδειξα με την πραγματογνωμοσύνη του ειδικού που μου όρισε η εισαγγελία ότι το ηχητικό που με αφορούσε ήταν πλαστογραφημένο σε 19 σημεία, από σήμερα θα ασχοληθώ με την υπόθεση Novartis που είναι περισσότερο γελοία. Ενα βίπερ στο περίπτερο έχει μεγαλύτερη αξία από αυτές τις καταθέσεις. Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι η τελευταία κατάθεση είναι με ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου, την ημέρα του συλλαλητηρίου, και μια ημέρα πριν πάει ο κ. Τζανακόπουλος στον Αρειο Πάγο. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι με κατηγορούν ότι πήρα 2 εκατομμύρια ευρώ για να εφαρμόσω το Μνημόνιο. Τόσο καιρό νόμιζα ότι ο Τσίπρας με θεωρούσε γνήσιο μνημονιακό… Πρόκειται περί μιας γελοιότητας που θα πέσει στα μούτρα εκείνων που την εμπνεύστηκαν. Καλώ τον Πρόεδρο της Βουλής να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής».

Γιώργος Κουτρουμάνης

(υφυπουργός Εργασίας, Οκτώβριος 2009, αναπληρωτής από Σεπτέμβριο 2010, υπουργός Εργασίας Ιούνιος 2011 – Μάιος 2012)

«Επί των ημερών μου η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε από 5,6 δισ. ευρώ σε 2,8 με μεγάλη προσπάθεια. Είμαι απόλυτα βέβαιος για τις πράξεις μου, χειρίστηκα κάθε υπόθεση με απόλυτη τιμιότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον».

Γιάννης Στουρνάρας

(υπουργός Οικονομικών, Ιούνιος 2012 – Ιούνιος 2014)

«Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρεία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από τον νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχουν τα όριά τους».

Ανδρέας Λοβέρδος

(υπουργός Υγείας, Σεπτέμβριος 2010 – Μάιος 2012)

«Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί ξεκάθαρα ένα τραγελαφικό εγχείρημα σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από μία δράκα απελπισμένων ανθρώπων που βρίσκονται σε άτακτη αποδρομή. Ο τρόπος που διαβιβάστηκε η δικογραφία της υπόθεσης στη Βουλή είναι γεμάτος από παράνομες κυβερνητικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στις δικαστικές διαδικασίες. Υπάρχουν τρεις μάρτυρες. Ενημερώνομαι ότι οι καταθέσεις τους αρχίζουν στα τέλη Νοεμβρίου 2017, δέκα περίπου από αυτές δόθηκαν από 10.1.2018 έως 20.1.2018 και η τελευταία κατάθεση χρονολογείται στις 4.2.2018, δηλαδή τον καιρό των βλημάτων της Σαουδικής Αραβίας και την Κυριακή του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία. Σε ό,τι με αφορά, δεν θα εξαιρεθεί κανείς από όλους όσοι συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα σε αυτό το αποκρουστικό συμμορίτικο κατασκεύασμα, και για ένα να είναι σίγουροι: Πολύ σύντομα θα έρθουν αντιμέτωποι με τις έννομες συνέπειες των πράξεών τους».

Δημήτρης Αβραμόπουλος

(υπουργός Υγείας 2006 – 2009)

«Τελικά πρόκειται για απόλυτη γελοιότητα. Απορώ πώς οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι δεν είπαν ότι εκτός από τον Κώστα Καραμανλή δωροδοκήθηκα για να παρασύρω τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα παγκόσμια ΜΜΕ, όταν ξεκίνησε η επιδημία της γρίπης. Με ψιθύρους, ανυπόστατες φήμες και ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες στήθηκαν «καταγγελίες» που είναι ανύπαρκτες και αυταπόδεικτα ψευδείς. Ποιοι είναι άραγε οι ενορχηστρωτές που τους υπαγόρευσαν τις ψευδείς μαρτυρίες τους και τι τους υποσχέθηκαν; Και μόνο ότι οι ίδιοι παραδέχονται ότι για όλα αυτά που ισχυρίζονται δεν υπήρξαν οι ίδιοι μάρτυρες, αλλά ότι τα «άκουσαν», είναι μια ακόμα απόδειξη που επιβεβαιώνει τη σαθρότητα των λεχθέντων. Και όμως, τέτοιες ανυπόστατες μαρτυρίες υιοθετήθηκαν ανεύθυνα και ύποπτα, σπιλώνοντας υπολήψεις, αξιοπρέπεια και ονόματα προσωπικοτήτων του δημοσίου βίου, των οποίων η δημόσια διαδρομή, απ’ όπου και αν πέρασαν, τελούσε και τελεί υπό διαφάνεια, νομιμότητα και δημόσια ευθύνη. Τώρα που έρχεται στο φως αυτή η σκευωρία, έρχεται και η ώρα της δικαιοσύνης».