Στο νήμα της εξόδου από τα Μνημόνια «πέντε δράκοι» συνεχίζουν να πλανώνται πάνω από όσα η κυβέρνηση παρουσιάζει ως επιτεύγματα στην οικονομία.

Το δυσβάσταχτο χρέος, το προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα, το αναποτελεσματικό Φορολογικό, η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και η πολυνομία – κακονομία, συνεχίζουν να κρατούν φυλακισμένη την οικονομία, όπως επισημαίνει στη νέα της μελέτη η διαΝΕΟσις, της οποίας τα βασικά σημεία παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Η έρευνα μιλά για τους μύθους και τις αλήθειες για τις επιδόσεις των τελευταίων ετών και καταλήγει ότι «μετά από οκτώ χρόνια Μνημονίων η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε καθόλου καλή κατάσταση».

Μπορεί, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της, το εξωτερικό ισοζύγιο να έχει βελτιωθεί, όχι όμως επειδή αυξήθηκαν οι εξαγωγές, αλλά επειδή μειώθηκε η ζήτηση. Ναι μεν το συνταξιοδοτικό σύστημα μεταρρυθμίστηκε, έχει όμως πάψει να επιτελεί τον σκοπό του και η κατάρρευσή του μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Οσο για το χρέος βρίσκεται πλέον στο 180% του ΑΕΠ, η αποεπένδυση συνεχίζεται ασταμάτητη, όπως και η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και η μαζική ανεργία.

ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης Νίκο Χριστοδουλάκη, Μιλτιάδη Νεκτάριο και Χάρη Θεοχάρη, δεν αρκεί να «βγούμε από τα μνημόνια» για να αναστραφεί αυτή η πορεία. Χρειάζεται να αλλάξει ριζικά η φυσιογνωμία της οικονομίας μέσα από ένα νέο σχέδιο που πρέπει να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση με τους δανειστές, που δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει 350.000 νέες θέσεις εργασίας, και το οποίο συνοψίζεται σε τρεις προτάσεις:

– τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές ώστε να μειωθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ,

– τη ριζική μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού με μείωση των εισφορών από 27% σε 19%, και

– την απλοποίηση και μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Το περίγραμμα της πρότασης για τα πλεονάσματα είναι να πορευτεί η χώρα τα επόμενα χρόνια με στόχο για 1,5% πλεόνασμα αντί για 3,5%, αλλά να δεσμευτεί ότι τουλάχιστον μέχρι το 2029 ένα 2% του ΑΕΠ θα κατευθύνεται σε χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων, υποδομών και καινοτομία.

Στο Συνταξιοδοτικό, οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν αργά ή γρήγορα κατάρρευση του συστήματος, εφόσον δεν αναμορφωθεί άμεσα. Εισηγούνται επομένως ένα εντελώς νέο σύστημα με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, από 27% σε 19%, και δημιουργία ενός ολοκληρωμένου νέου Συστήματος Συντάξεων. Στο νέο αυτό μοντέλο όλοι οι πολίτες θα υπάγονται σε ένα και μοναδικό ταμείο κύριων συντάξεων καθώς και σε ένα μόνο ταμείο επικουρικών. Εναλλακτικά οι ασφαλισμένοι θα έχουν δυνατότητα να επιλέξουν ένα ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης που θα χρηματοδοτείται από εργοδότες και εργαζόμενους.

Στο Φορολογικό η μελέτη προτείνει ενιαίο συντελεστή 20% επί των καθαρών κερδών για όλες τις επιχειρήσεις, προοδευτικό συντελεστή από 20%-30% (για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ) για τα φυσικά πρόσωπα, και τα καθαρά κέρδη των αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και ενιαίο ΦΠΑ 20%. Σωρευτικά οι παραπάνω αλλαγές μπορούν σύμφωνα με την έρευνα να εξοικονομήσουν πόρους άνω των 2 δισ. ευρώ.