Περιθώριο οκτώ μηνών δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην κυβέρνησηνα αναπροσαρμόσει αναδρομικά τις αποδοχές και τις συντάξεις τωνενστόλων όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των ΣωμάτωνΑσφαλείας.

Η περίοδος της αναπροσαρμογής αφορά το διάστημα από 1η Αυγούστου2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ σε περίπτωση που η Κυβέρνησηδεν συμμορφωθεί μέσα στο όριο που θέτει το Ανώτατο ΑκυρωτικόΔικαστήριο , τότε θα επιβληθεί χρηματική διοικητική κύρωση.

Υπενθυμίζεται ότι το έτος 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει ότι οιπερικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων όλων των Σωμάτων που έγιναναναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ΄ επιταγή του νόμου 4093/2012είναι αντισυνταγματικές.

Η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ , υπό τον πρόεδρο του ΝίκοΣακελλαρίου και με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας ΠαναγιώταΚαρλή, επικαλούμενη το άρθρο 95 του Συντάγματος , επισημαίνει ότι ηΠολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις αποφάσειςτου ΣτΕ και δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δενεδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις.

Οι σύμβουλοι Επικρατείαςυπογραμμίζουν ακόμη ότι όπως προκύπτει η διοίκηση, παρά την παρέλευσημεγάλου χρονικού διαστήματος από τη δημοσίευση των τελευταίωναποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησήτης προέβη».