Καθαρή νίκη για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κέρδισε ο Νίκος Αναστασιάδης, έναντι του Σταύρου Μαλά. Σύμφωνα με τα τελικά ποσοστά ο Νίκος Αναστασιάδης έλαβε το ποσοστό 56% έναντι 44% του Σταύρου Μαλά, ενώ η αποχή διαμορφώθηκε στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 26%.

Αναστασιάδης και Μαλάς αναμετρήθηκαν για τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να έχουν την επίσημη στήριξη κανενός από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου – του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και της Αλληλεγγύης – που στον δεύτερο γύρο κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν «κατά συνείδηση».

Παρά το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό επιτήρηση και θα εξακολουθήσει, έως ότου εξοφληθεί το δάνειο, τα σημάδια βελτίωσης, ενίσχυσαν την αίσθηση της επιστροφής της ανάπτυξης και έδωσαν στο Ν. Αναστασιάδη ποσοστό καθαρής νίκης με διαφορά 12% από τον αντίπαλο του.

Συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι.

Ατμόσφαιρα νίκης στο επιτελείο Αναστασιάδη

«Ο κυρίαρχος λαός αποφάσισε και θέλω να τον ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη και την ισχυρή εντολή. Ευχαριστώ όσους με τίμησαν αλλά και όσους ψήφισαν τον ανθυποψήφιο μου Σταύρο Μαλά. Συγχαρητήρια στους ανθυποψήφιους και τις πολιτικές δυνάμεις. Ευχαριστώ όσους εργάστηκαν για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του επανεκλεγέντα προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στα γραφεία του εκλογικού του επιτελείου.

Ο κ. Αναστασιάδης υποσχέθηκε συνέχεια των προσπαθειών για μία Κύπρο, που θα συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού. Απηύθυνε μήνυμα ενότητας λέγοντας πως ότι ειπώθηκε στην προεκλογική εκστρατεία ανήκει στο παρελθόν και κάλεσε συνεργασία προκειμένου να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. . Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για ένα κράτος σύγχρονο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κυπριακού λαού, που θα μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη, καταπολεμώντας την διαφορά, με αξιοκρατία, όντας αξιόπιστο μέλος στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Χαρακτήρισε πρόκληση την επανένωση της Κύπρου και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια αποφασιστικότητα προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος για τερματισμό της κατοχής και η δημιουργία ενός επανενωμένου κράτους, χωρίς ξένο στρατό και ξένες δυνάμεις με επεμβατικά δικαιώματα. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού, κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, του κόμματος που στήριξε το Νίκο Αναστασιάδη, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία που αναδεικνύει τον πρόεδρο της χώρας μας έχει ολοκληρωθεί με ένα άψογο τρόπο».

«Είχαμε εκλογές αντάξιες της δημοκρατικής παράδοσης που έχει κατοχυρώσει η χώρα μας», πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου ο οποίος συνεχάρη όλους όσους εργάστηκαν για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Ο κ. Νεοφύτου έδωσε επίσης τα συγχαρητήρια του στις πολιτικές δυνάμεις και σε όλα τα πολιτικά κόμματα, τους ψηφοφόρους, ανεξάρτητα του τι ψήφισαν, τονίζοντας ότι: «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε εκλογές δευτέρου γύρου χωρίς παζαρέματα και αυτό πιστώνεται σε όλους, στα κόμματα, στους υποψηφίους που έμειναν εκτός και στους υποψηφίους του 2ου γύρου».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έδωσε τα συγχαρητήρια του στον Σταύρο Μαλά και στο ΑΚΕΛ που τον στήριξε, ενώ ευχαρίστησε όσους στήριξαν την υποψηφιότητα του Ν. Αναστασιάδη και τόνισε ότι το αποτέλεσμα είναι μία ισχυρή ένδειξη να συνεχίσει η χώρα την ίδια σωστή πορεία και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει με τα ήδη γερά θεμέλια που έχουν τεθεί.

«Έχουμε μεγάλα οράματα για τον τόπο μας, τα οποία δεν χωράνε σε μοιρασμένες πατρίδες» είπε ο κ. Νεοφύτου και υπογράμμισε ότι: οι προκλήσεις του αύριο παραμένουν και λαός μας δικαιολογημένα απαιτεί από εμάς ενότητα.

Μαλάς: Σεβαστή η ετυμηγορία του λαού

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, το κόμμα του οποίο στήριξε τον Σ. Μαλά ανέφερε πως το αποτέλεσμα δεν τους ικανοποιεί, όμως η ετυμηγορία του λαού είναι σεβαστή.

Σημείωσε δε πως πολιτικά είναι κερδισμένοι και τα ποσοστά που πήραν το πιστοποιούν.

«Χιλιάδες των συμπολιτών μας, μας εμπιστεύτηκαν και στήριξαν τον Σταύρο Μαλά. Ευχαριστούμε αυτούς που εργάστηκαν σκληρά για αλλαγή στον τόπο μας. Ο αγώνας μας δεν τελειώνει εδώ. Συγχαίρουμε τον Αναστασιάδη για την εκλογή του. Το ΑΚΕΛ παραμένει στην αντιπολίτευση, θα στηρίξουμε ότι εξυπηρετεί τους στόχους και τα συμφέροντα του λαού», σημείωσε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης «αποδείχθηκε αναξιόπιστος και δεν τον εμπιστευόμαστε. Ο Σταύρος Μαλάς δεν κέρδισε τις εκλογές, όμως τον ευχαριστούμε από καρδιάς για τον αγώνα που δώσαμε μαζί, με αξιοπρέπεια, ήθος και ειλικρίνεια».

Τέλος χαρακτήρισε τη στάση των κομμάτων του κέντρου, ασυνεπή.

Σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο ήταν η δήλωση του Σταύρου Μαλά, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Ο λαός έχει μιλήσει και η ετυμηγορία του είναι σεβαστή. Συγχαίρω τον Αναστασιάδη για την επανεκλογή του και να του ευχηθώ καλή δουλειά και να προσέχει την Κύπρο. Συγχαίρω επίσης τους Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργο Λιλλήκα».

«Αφήνομαι σε όλους όσους πίστεψαν, στήριξαν και εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου. Σας ευχαριστώ από τα βάθη στης καρδιάς μου. Θα νιώθω όλη μου τη ζωή ευγνωμοσύνη. Γνωρίζω ότι σας απογοήτευσε το αποτέλεσμα αλλά θα το σεβαστούμε. Αυτός ο αγώνας μας άξιζε και πάντα θα αξίζει ο αγώνας αυτός, που ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει σε εκλογικές διαδικασίες» σημείωσε ο Σ. Μαλάς εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στο κίνημα της Αριστεράς και πρόσθεσε: «παρόλο που ποτέ δεν υπήρξα μέλος του κόμματος της αριστεράς, πάντα θα τιμώ και θα σέβομαι τους αγώνες του και το ήθος του κόσμου τους».

Η επίσημη ανακήρυξη του προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Στάδιο Ελευθερία – Τάσσος Παπαδόπουλος, με τους υποστηρικτές του Ν. Αναστασιάδη να έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν και τους πανηγυρισμούς να αναμένεται να κρατήσουν μέχρι το πρωί.