Η απόφαση για τη μείωση του συνολικού επιδόματος θέρμανσης από τα 110 εκατ. στα 55 εκατ. ευρώ έχει κλειδώσει από τον περασμένο Μάιο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει εκδοθεί η απόφαση για την κατανομή των 55 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους επιδότησης, με το υπουργείο Οικονομικών να κρατά ανοιχτές τις αποφάσεις έως τις τελευταίες ημέρες του έτους. Πηγές του αναφέρουν ότι η δημοσίευση της σχετικής απόφασης είναι θέμα ημερών και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μείωση της επιδότησης στο μισό με αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ετσι, οι δικαιούχοι παραμένουν οι ίδιοι, όμως το επίδομα που θα λάβουν αντί για 25 λεπτά ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα ψαλιδιστεί κοντά στα 12,5 λεπτά εκτός απροόπτου.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος.

Λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση της απόφασης οι προθεσμίες αιτήσεων και καταβολής του επιδόματος θα μεταφερθούν. Πέρυσι όποιος έκανε αίτηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου μπορούσε να εισπράξει το επίδομα στο τέλος Ιανουαρίου. Φέτος το πιθανότερο είναι το επίδομα να πληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου για όσους υποβάλουν την αίτηση για το πετρέλαιο που έχουν αγοράσειεντός του Ιανουαρίου. Αλλη μια πληρωμήθα γίνει τον Ιούνιο για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν στο μεσοδιάστημα.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης παραμένουν αμετάβλητα. Για τον άγαμο, το εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ και η αξία των ακινήτων τα 100.000. Για έγγαμο χωρίς παιδιά το όριο εισοδήματος διαμορφώνεται σε 20.000 ευρώ και αξίας ακινήτων στα 200.000 ενώ για μονογονεϊκές οικογένειες το όριο εισοδήματος διαμορφώνεται σε 22.000 ευρώ με αξία ακινήτων έως 200.000. Για οικογένειες με παιδιά, το όριο περιουσίας παραμένει αμετάβλητο στα 200.000 ευρώ αλλά το όριο εισοδήματος αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο έως και το τρίτο. Το εισοδηματικό όριο των 26.000 ευρώ που ισχύει για οικογένειες με τρία παιδιά δεν αυξάνεται περαιτέρω για πολύτεκνους.