Η ανατροπή της χρονιάς για τον Ολυμπιακό που επέστρεψε από το -10 (48-58 στο 34’) και επικρατώντας του Παναθηναϊκού με 64-62 στο ΣΕΦ έκανε το 2-1 στη σειρά των τελικών και απέχει μια νίκη από το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

Με ήρωα τον Νίκολα Μιλουτίνοφ (μακράν ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού στη σειρά) και κομβικό τον Κώστα Παπανικολάου, η ομάδα που αρνείται να χάσει έκανε άλλη μια μεγάλη ανατροπή.

Κρατώντας στους 4 πόντους τον Παναθηναϊκό στα τελευταία έξι λεπτά, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έφτασαν σε μια επική ανατροπή.

Σημειώνοντας 16 πόντους σε αυτά τα τελευταία έξι κρίσιμα λεπτά του αγώνα, όταν είχαν πετύχει μόλις 12 στα προηγούμενα 14 λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου !

Ο Σέρβος σέντερ ήταν και πάλι όλα τα λεφτά με 14 πόντους αλλά το σημαντικότερο ;Ήταν αλφάδι στις βολές μεταξύ των οποίων αυτές που έφερε στο κρίσιμο σημείο τον Ολυμπιακό και πάλι μπροστά με 63-62 (στα 31’’).

Είχαν προηγηθεί τα μεγάλα (και γρήγορα μέσα σε 25’’) τρίποντα των Μάντζαρη και Σπανούλη που μάζεψαν το -10 σε -4 και μετά ανέλαβε δράση ο Μιλουτίνοφ, πριν σκοράρει ένα ακόμα μεγάλο τρίποντο ο Πρίντεζης (για το 61-62 στα δυόμιση λεπτά).

Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός έχασε ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία από τον πρώτο τελικό καθώς προηγήθηκε με 10 πόντους στο 34’ με τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη να κάνουν από τις χειρότερες εμφανίσεις τους εφέτος και τον Γκρίν να παθαίνει τράβηγμα στο ημίχρονο και να παίζει «κουτσός» για λίγα λεπτά εντελώς ακίνδυνος στο δεύτερο μέρος.

Αν συνυπολογίσει κανείς και τις απουσίες του Χάκετ και του Λοτζέσκι καταλαβαίνει κανείς πιο εύκολα το πόσο μεγάλη ευκαιρία έχασαν οι Πράσινοι.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν νευρικά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό να έχει μεν τον Σπανούλη στη σύνθεσή του αλλά ο αρχηγός ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένος από την αμυγδαλίτιδα που είχε μέσα στην εβδομάδα.

Παρ’ όλα αυτά οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 15-11 (στο 5’) κυρίως χάρις στην εκρηκτικότητα του Ερικ Γκρίν που συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει στο ΟΑΚΑ με 2/2 τρίποντα.

Όμως οι υπόλοιποι παίκτες των γηπεδούχων ήταν τραγικά άστοχοι και είναι χαρακτηριστικό ότι το τρίποντο του Παπανικολάου στο 19’ που έδωσε και πάλι το προβάδισμα στον Ολυμπιακό (34-33) ήταν το πρώτο εύστοχο για παίκτη των γηπεδούχων – πλίν Γκρίν- σε όλο το ημίχρονο.

Ο Γκρίν τελείωσε το εικοσάλεπτο με 2/3 τρίποντα και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του είχαν 1/12 !

Αυτό ήταν κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Παναθηναϊκός παίρνοντας εύκολα ριμπάουντ και βγάζοντας αιφνιδιασμούς.

Με τον Καλάθη να είναι ο πρώτος σκόρερ και να πετυχαίνει γρήγορα επτά πόντους, οι φιλοξενούμενοι επέβαλλαν σε εκείνο το διάστημα τον ρυθμό τους και με ένα σερί 14-3 προηγήθηκαν 25-18 στο 13’.

Κάπου εκεί ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έδωσε εντολή να περάσει η μπάλα στη ρακέτα και ο Μιλουτίνοφ το εκμεταλλεύτηκε οδηγώντας τον Ολυμπιακό στο προβάδισμα στο ημίχρονο (36-33).

Στον Παναθηναϊκό δεν ταίριαξε το χαμηλό σχήμα σε εκείνο το διάστημα (με Σίγκλετον και Γκάμπριελ) ενώ όταν σταμάτησαν να τρέχουν οι παίκτες του Πασκουάλ έχασαν το προβάδισμα.

Μάλιστα ο Ολυμπιακός πήρε 20 πόντους μέσα στη ρακέτα στο πρώτο ημίχρονο και αυτό γιατί είχε πιο ορθολογικές επιλογές στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Οι Ερυθρόλευκοι σε αυτό το πρώτο μέρος εξουδετέρωσαν Σίγκλετον και Ρίβερς (3/13 σουτ μαζί) αλλά και οι Πράσινοι είχαν βγάλει εκτός δράσης τον – κακό στους τελικούς – Πρίντεζη ενώ και ο Σπανούλης ήταν εκτός κλίματος.

Ο Παναθηναϊκός έτρεξε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και με ένα γρήγορο 5-0 πέρασε και πάλι μπροστά (36-38 στο 21’ 30’’) αλλά μετά οι δύο ομάδες ξέχασαν τι θα πει καλάθι. Στα υπόλοιπα σχεδόν εννέα λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου το σκορ ήταν 7-5 !

Οι δύο ομάδες ήταν πολύ άστοχες (νευρικοί και αγχωμένοι οι παίκτες) ενώ οι άμυνες δεν επέτρεπαν να περάσουν τη μπάλα κάτω από τη ρακέτα.

Με τον Σπανούλη να μην έχει πετύχει καλάθι αλλά και να μην είναι (φανερά) καλά ο Ολυμπιακός ήταν εγκλωβισμένος και έτσι ο Παναθηναϊκός με τρίποντο του Γκάμπριελ προηγήθηκε 48-43 (32’).

Την ίδια ώρα οι γηπεδούχοι είχαν πετύχει μόλις επτά πόντους σε 12 λεπτά ! Αντίθετα οι φιλοξενούμενοι στα κρίσιμα λεπτά είχαν τον Μάικ Τζέιμς ζεστό και με δύο τρίποντα έκανε το σκορ 54-48 για τον Παναθηναϊκό δίνοντάς του σαφές προβάδισμα.

Εκεί πλέον οι πράσινοι είχαν αποκτήσει αυτοπεποίθηση και με ένα νέο μεγάλο τρίποντο ο Κέισι Ρίβερς πήγε τη διαφορά στο μάξιμουμ (58-48) βάζοντας τον Ολυμπιακό στα σχοινιά !

Ακριβώς όμως εκεί είναι συνήθως το σημείο που ενεργοποιείται μια εσωτερική ανάφλεξη στους Πειραιώτες και ξεκινούν την αντεπίθεση όπως και έγινε.

Ο Παναθηναϊκός είχε σε εξαιρετική μέρα και τον Νίκ Καλάθη (ιδιαίτερα στην άμυνα) ενώ ο Μάικ Τζέιμς παρότι με το δικό του ξέσπασμα η ομάδα του πήρε μεγάλο προβάδισμα στο τέλος πάλι είχε 1-2 βιαστικές επιλογές ενώ έχασε ανεπανάληπτο λέι άπ για την ισοφάριση στο 64-62 (εξαιρετική αντίδραση εκεί του Παπανικολάου που τον πίεσε την τελευταία στιγμή).

Ο διεθνής φόργουορντ έχει βρει και το κλειδί πλέον για τον Ρίβερς (ενώ οι γηπεδούχοι απενεργοποίησαν και τον Σίνγκλετον) και αυτός ήταν ένας λόγος που νίκησαν για δεύτερη φορά στο ΣΕΦ κρατώντας το σκορ τόσο χαμηλά.

** Σοβαρή καταγγελία από τον Παναθηναϊκό, καθώς όπως αναφέρουν οι άνθρωποι των Πρασίνων κατά την αποχώρηση της ομάδας, ο Διαμαντής Παναγιωτόπουλος, ο συνεργάτης του Τσάβι Πασκουάλ, χτυπήθηκε από φωτοβολίδα που πέταξαν με στυλό οπαδοί του Ολυμπιακού. Τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού επισκέφτηκε αμέσως και ο γενικός διευθυντής των γηπεδούχων Χρήστος Σταυρόπουλος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (15/33 διπ., 7/23 τρ., 13/22β., 31-11 ριμπ., 21 ασιστ, 1 κλεψ., 3 κοψ., 10 λαθ.): Παπαπέτρου 8 (1), Μιλουτίνοφ 14 (5/7 διπ., 4/6 β., 5-0 ριμπ.), Πρίντεζης 10 (1 τρίπ., 7 ριμπ.), Μάντζαρης 3 (1), Σπανούλης 5 (1 τρίπ., 7 ασ.), Γκριν 6 (2), Μπιρτς 1, Γιανγκ 7, Ουότερς, Αγραβάνης 4, Παπανικολάου 6 (1 τρ., 6 ριμπ., 4 ασ.).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (12/32 διπ., 9/27 τρ., 11/17 βολ., 26-8 ριμπ., 10 ασιστ, 6 κλεψ., 2 κοψ., 9 λαθ.): Σίνγκλετον 7 (1), Ρίβερς 8 (2), Φελντέιν 4, Μπουρούσης 2, Καλάθης 11 (1), Τζέιμς 16 (1/6 διπ., 3/5 τρ., 5/5 β., 3 ασιστ), Φώτσης, Παππάς 4, Γκιστ 4, Γκάμπριελ 6 (2).