Το αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και το Small Museum of ART του «σχολείου δεύτερης ευκαιρίας» του καταστήματος κράτησης Λάρισας, με τίτλο «Γέφυρες Τέχνης», θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 18 Μαΐου, σπουδαία χαρακτικά από τη Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα θα «ταξιδέψουν» αυτήν τη φορά για τις φυλακές, όπου θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Γέφυρες Τέχνης» στο μικρό μουσείο που λειτουργεί από πέρυσι και είναι προσβάσιμο σε κάθε επισκέπτη της φυλακής.

Παράλληλα, την Παρασκευή 19 Μαΐου στις 20:30, έκθεση με έργα των φυλακισμένων μαθητών του σχολείου των φυλακών Λάρισας παρουσιάζονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Με την έκθεση αυτή δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με τις εικαστικές δημιουργίες των φυλακισμένων και να γνωρίσουν το έργο που παράγεται στο σχολείο των φυλακών.

Και συγκέντρωση ειδών ατομικής καθαριότητας

Στα εγκαίνια της έκθεσης με έργα των φυλακισμένων θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή του συνόλου πνευστών του δημοτικού ωδείου Λάρισας. Επίσης, θα γίνεται συγκέντρωση ειδών ατομικής καθαριότητας για τους άπορους φυλακισμένους (σαμπουάν, χαρτιά υγείας, σαπούνια, αφροί ξυρίσματος, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, υγρά μαντηλάκια, απορρυπαντικά, σκόνη για το χέρι, τηλεκάρτες 4 ευρώ κ.ά.).

Οπως υποστηρίζεται σε ανακοίνωση της πινακοθήκης, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, ως εξωστρεφής θεματοφύλακας του εικαστικού πλούτου της πόλης, συμμετέχει σε προσπάθεια αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν και γύρω απ’ αυτήν.

Ετσι, προσεγγίζει μια κοινότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, εκείνη των τροφίμων των φυλακών. Αλλωστε, παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει στο κοντινό παρελθόν από μεγάλα μουσεία και ιδρύματα στην Ευρώπη.

«Με τις δράσεις αυτές, η τέχνη περνά πέρα από τα τείχη των κτιρίων, ταξιδεύει, γεφυρώνει γκρεμίζοντας φόβους και στερεότυπα», προστίθεται στην ανακοίνωση.