Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μπορεί να ξεκινήσουν να προμηθεύουν «πολύ γρήγορα» με όπλα και εξοπλισμό τους κούρδους μαχητές της Συρίας, αλλά η διανομή θα γίνει σταδιακά και υπό στενή παρακολούθηση, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων που, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Εχουμε ήδη συγκεκριμένη ποσότητα οπλισμού στη χώρα, που χρησιμοποιείται για τον εξοπλισμό των δυνάμεων της Συριακής Αραβικής Συμμαχίας, και κάποια από τα όπλα αυτά μπορεί να διανεμηθούν πολύ γρήγορα», τόνισε ο σμήναρχος Τζον Ντόριαν στους δημοσιογράφους. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα, αλλά τόνισε πως η διανομή θα γίνει σταδιακά και με βάση τις ανάγκες.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η απόφαση για εξοπλισμό του YPG (συριακή κουρδική πολιτοφυλακή), παρά τις έντονες αντιδράσεις της Αγκυρας, έγινε για να διασφαλιστεί η νίκη στην επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ερωτηθείς αν οι Κούρδοι της Συρίας κληθούν να επιστρέψουν τον οπλισμό μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης αυτής, ο Ντόριαν σημείωσε πως οι Κούρδοι μαχητές θα «χρησιμοποιήσουν αυτούς τους πόρους πολεμώντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους».

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει πολυβόλα, πυρομαχικά και όλμους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει νωρίτερα από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν «χωρίς καθυστέρηση» την απόφασή τους για τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας.