Ενα «ναι» και ένα «όχι» έχει μέχρις στιγμής ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν όσον αφορά την πρότασή του να υπάρξει ένας κοινός προϋπολογισμός στην ευρωζώνη για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Το «ναι» το πήρε από τον Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιο για τη γερμανική καγκελαρία. Το «όχι» από το αντίπαλο στρατόπεδο της Ανγκελα Μέρκελ και συγκεκριμένα από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Αν οι χώρες της ευρωζώνης πρόκειται να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα, ένας κοινός προϋπολογισμός θα είχε νόημα», δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο Μάρτιν Σουλτς στην εφημερίδα «Die Zeit».

Με αυτή τη δήλωση ο Σουλτς στηρίζει το αίτημα του Μακρόν για ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων στην ευρωζώνη που θα χρηματοδοτείται από έναν κοινό προϋπολογισμό των χωρών-μελών.

«Αν θέλουμε να βγούμε από τον ατελείωτο κύκλο των αποφάσεων συνόδων που δεν λένε τίποτε και δεν έχουν αποτελέσματα, χρειαζόμαστε μια στρατηγική για να πετύχουμε περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας στην ευρωζώνη», τόνισε ο υποψήφιος του SPD.

«Όποιος δεν επιθυμεί την πολιτική προστατευτισμού των ΗΠΑ και όποιος δεν θέλει να κερδίσει το Brexit», πρέπει να δεσμευθεί στην ολοκλήρωση της ευρωζώνης, εκτίμησε ο Σουλτς.

Εντελώς αντίθετη άποψη εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υποστήριξε ότι η πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για έναν κοινό υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης απαιτεί μη ρεαλιστικές αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ.