Παράταση στην αγωνία που υπάρχει και διατυπώνεται ακόμα και εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, έδωσε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Ευκλείδης Τσακαλώτος, θέτοντας ως νέο ορόσημο όχι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, αλλά της 7ης Απριλίου. Ο υπουργός Οικονομικών σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μετέθεσε για τις 7 Απριλίου το κλείσιμο της οριστικής συμφωνίας με τους δανειστές, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η συμφωνία αυτή, εκτός από τις δυσκολίες της, να έχει και «θετικές εκπλήξεις». Η καλύτερη εκδοχή, κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι να έχουμε στις 20 Μαρτίου συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα πλην ενός, για το οποίο εξέφρασε τον φόβο του ότι «μπορεί να μη λυθεί (μέχρι τότε)», υπονοώντας τα εργασιακά.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ. Ενημερώνοντας τους βουλευτές για την πορεία των διαπραγματεύσεων, είπε ότι είναι σε εξέλιξη οι τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (είτε για τα καλά μέτρα είτε για τη φορολογία είτε για τις συντάξεις κ.λπ.) και το επόμενο βήμα θα είναι μια νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα το μεσημέρι με τη συμμετοχή του ιδίου και των επικεφαλής του κλιμακίου των θεσμών. «Στόχος μας είναι να κλείσουμε όσο πιο πολλά θέματα μπορούμε, με την καλύτερη εκδοχή τη Δευτέρα, στις 20 Μαρτίου, να έχουμε μια συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα» είπε, σημειώνοντας ότι από εκεί και πέρα θα υπάρξουν συζητήσεις για την πορεία των πλεονασμάτων για μετά το 2018 και για την περιγραφή –ή συστηματικοποίηση, όπως την προσδιόρισε –των μεσοπρόθεσμων μέτρων για χρέος.

Σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ, σημείωσε ότι «το Ταμείο έχει μια ισχυρή θέση», η οποία απορρέει από την απαίτηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας για συμμετοχή του στο πρόγραμμα. «Σχεδόν έχουν δύναμη βέτο Γερμανία και Ολλανδία» είπε, θυμίζοντας ότι το ΔΝΤ λέει πως «για να μπω (στο πρόγραμμα) θεωρώ ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα στην Ελλάδα (Συνταξιοδοτικό, Φορολογικό) που πρέπει να διορθωθούν και για να μπω θέλω ακόμα την εγγύηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο». «Εγώ δεν συμφωνώ με τις εκτιμήσεις για το δομικό, λέει όμως (το ΔΝΤ) μερικά πράγματα όπου έχει δίκιο» σημείωσε ο Τσακαλώτος, ενώ περιγράφοντας τα αντισταθμιστικά μέτρα είπε ότι μπορεί να περιλαμβάνουν θέματα όπως η παιδική φτώχεια και τα σχολικά γεύματα. «Θα δείτε στο πακέτο αναπτυξιακά, για ανεργία, για την παιδική φτώχεια» ανέφερε.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΝΔ. Επίσης, άσκησε κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ για όσα είπε στην Κρήτη ότι «πρέπει να υπάρχει υπέρβαση των στόχων για να πάρουμε τα καλά μέτρα». «Δεν ισχύει αυτό που είπε ο Μητσοτάκης ότι μόνο αν κάνουμε υπέρβαση των στόχων θα πάρουμε τα καλά μέτρα» υπογράμμισε, διευκρινίζοντας: «Η συμφωνία είναι ότι αν είμαστε εντός των στόχων, τότε περνάνε και τα καλά και τα κακά μέτρα». Μάλιστα επ’ αυτού δήλωσε με έμφαση ότι η θέση της κυβέρνησης συμπίπτει πλήρως με εκείνη που έχει διατυπώσει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και η οποία συνοψίζεται στο ότι τα κακά μέτρα ύψους 2% θα ληφθούν έτσι κι αλλιώς και ότι όταν φτάσουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε συνολικά 5,5% πλεόνασμα, από το οποίο και δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για τα καλά μέτρα. «Λέει ακριβώς το ίδιο που λέει και η κυβέρνηση» τόνισε ο Τσακαλώτος.