Ακόμη ένα κρίσιμο ορόσημο, αυτό της συνεδρίασης του Eurogroup της 20ής Μαρτίου, χάθηκε για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ενώ οι ίδιες προοπτικές διαγράφονται και για το ορόσημο του Απριλίου. Τα μέτρα για τις συντάξεις και οι αλλαγές στα εργασιακά, οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι ιδιωτικοποιήσεις και η ενέργεια εξακολουθούν να είναι τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, καθώς οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις απαιτήσεις τους και η κυβέρνηση ανήμπορη να διαχειριστεί το μεγάλο πολιτικό κόστος που θα επιφέρει για αυτήν μια επώδυνη συμφωνία.

Στο βαρύ κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στον ΣΥΡΙΖΑ έρχονται να προστεθούν δηλώσεις και εκτιμήσεις κορυφαίων αξιωματούχων των Βρυξελλών, οι οποίοι όχι μόνο απέκλεισαν το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά περιόρισαν σημαντικά τις πιθανότητες συμφωνίας και τον Απρίλιο λόγω και της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στην οποία θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. Ετσι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα και έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, τότε η επόμενη ημερομηνία-κλειδί είναι η 22η Μαΐου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον βαρύ λογαριασμό που πληρώνει ήδη η ελληνική οικονομία λόγω της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης.

Σημαντική είναι η απόσταση που χωρίζει ακόμα τις ελληνικές Αρχές και τους εκπροσώπους των δανειστών δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ανώτερος παράγων της ευρωζώνης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως δεν αναμένεται να υπάρξουν εντυπωσιακές εξελίξεις κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα.

«Οι συνομιλίες μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών θα συνεχιστούν ενδεχομένως και το Σαββατοκύριακο» ανέφερε ο ίδιος παράγων και τόνισε ότι «όσο πιο κοντά φτάσουμε στη συμφωνία τόσο το καλύτερο για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Eurogroup, το οποίο θα κληθεί να αποτιμήσει την κατάσταση». Οταν ρωτήθηκε αν είναι δυνατό να υπάρξει συνολική συμφωνία εντός του Απριλίου, ο ίδιος παράγων της ευρωζώνης απάντησε ότι ο Απρίλιος είναι δύσκολος μήνας, όχι μόνο επειδή μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα αλλά και επειδή θα συγκληθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, στην οποία θα τεθούν τα ζητήματα της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σχετικά με το θέμα του αφορολογήτου ο αξιωματούχος είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά όσον αφορά το συνταξιοδοτικό υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα. Για τα εργασιακά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών ζητούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμών. Απέκλεισε πάντως κάθε ενδεχόμενο τα εργασιακά να μεταφερθούν στην τρίτη αξιολόγηση.

ΚΛΕΙΔΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ. Τέλος, ανοιχτά παραμένουν και τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και συγκεκριμένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θέματα τα οποία όπως είπε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, αν δεν επιλυθούν δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Κατέληξε μάλιστα σημειώνοντας ότι έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, από τεχνική άποψη η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί πολύ σύντομα, αλλά από πολιτική άποψη απαιτείται χρόνος.