Ενα θαύμα, αντίστοιχο ενός… ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τη Σκάρλετ Τζοχάνσον για κοκτέιλ, περιμένει η κυβέρνηση για να κλείσει την αξιολόγηση πριν από το Πάσχα. Τα μαντάτα που ήρθαν από τις Βρυξέλλες, με τις δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου για εξελίξεις μετά το Πάσχα, προσγείωσαν ανώμαλα το κυβερνητικό επιτελείο, στο οποίο ήδη από το πρωί είχε προκληθεί βραχυκύκλωμα από μια «εισαγόμενη» φήμη για κάλπες.

Στο άκουσμα της είδησης που μεταδόθηκε από συνεργαζόμενο με το Reuters πρακτορείο, ότι «αόριστες φήμες κάνουν λόγο για έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού και προκήρυξη εκλογών», επιτελείς του Μαξίμου αρχικά γέλασαν και έκαναν λόγο για «αστειότητες». Σχολίαζαν μάλιστα ότι «ενδεχομένως πηγάζουν από κύκλους που επιθυμούν κατ’ αυτόν τον τρόπο να πιέσουν την κυβέρνηση να συνθηκολογήσει στις απαιτήσεις των δανειστών». Η διάσταση, όμως, που πήρε η όλη υπόθεση σήμανε συναγερμό και λίγο αργότερα ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση, η οποία εισήγαγε στην επίσημη ορολογία της κυβέρνησης τα «fake news» και την πρώτη στοχευμένη αντεπίθεση για την ακύρωσή τους.

«Είμαστε και επισήμως στην εποχή των fake news. Αυτή τη φορά και με τη σφραγίδα του Reuters. Κρίμα…» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Εντύπωση προκάλεσε μάλιστα το υστερόγραφό της, το οποίο άφηνε υπονοούμενα για κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας –κάτι που ξύπνησε μνήμες από την περίοδο του 2010 και τους μήνες της έκρηξης των spreads.

Η «ΩΡΑ» ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ. Θέση στο ζήτημα και γενικότερα σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση αναμένεται να λάβει σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επέλεξε εκ νέου ως «συνομιλητή» του τον Βασίλη Λεβέντη, στην Ωρα του Πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων για την κατάσταση στον χώρο της υγείας. Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας απαντά στον Βασίλη Λεβέντη στην Ωρα του Πρωθυπουργού για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.

Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να ξορκίσει τα εκλογικά σενάρια, στέλνοντας έτσι με έμμεσο τρόπο μήνυμα και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα για συσπείρωση ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για τα μέτρα της συμφωνίας. Παράλληλα, αν και αναμένεται να απορρίψει τα αντίστοιχα σενάρια για ψήφιση της συμφωνίας από την αντιπολίτευση, όπως ζήτησαν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη (Σκουρλέτης, Φίλης), θα κλιμακώσει την επίθεσή του στη ΝΔ, εκμεταλλευόμενος μάλιστα το γεγονός ότι λόγω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή όποιο άλλο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να λάβει τον λόγο.

Οι υψηλοί τόνοι, άλλωστε, απέναντι στη ΝΔ είναι η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα στο εσωτερικό, κατηγορώντας την ότι δεν επιθυμεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μιας αξιολόγησης για την οποία ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε χθες, ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, πως θα πάρει χρόνο.

ΚΟΚΤΕΪΛ. Μολαταύτα, ο ίδιος προσπαθεί να μη χάνει το κέφι του και μάλιστα τρέφει ελπίδες για έξοδο με τη… Σκάρλετ Τζοχάνσον. «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει πλεόνασμα 2%; Και εγώ θέλω να βγω για κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Τζοχάνσον!» είπε στους έκπληκτους βουλευτές, για να ακολουθήσει η δηκτική προτροπή από τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά, προκειμένου το οικονομικό επιτελείο να επιδιώξει το θαύμα: «Κύριε υπουργέ, είναι ελεύθερη η Σκάρλετ, χώρισε!». Το πρόσωπο του Τσακαλώτου έλαμψε για λίγο, αλλά γρήγορα ο προβληματισμός ξαναβρήκε τη θέση του.