Ενα μεγάλο ευχαριστώ στη Βρετανία, που έδειξε τον δρόμο στις υπόλοιπες χώρες να φύγουν από την «τεράστια φυλακή» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αισθάνθηκε την ανάγκη να πει η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στον πρώην επικεφαλής του επίσης ξενοφοβικού και ευρωσκεπτικιστικού Ukip Νάιτζελ Φάρατζ.

«Μας έλεγαν ότι είναι αδύνατον να αφήσουμε την ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο μάς απέδειξε ότι, όταν ο κόσμος το θέλει, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να φύγουμε. Σας ευχαριστούμε λοιπόν που μας δείξατε τον δρόμο της εξόδου από αυτήν την τεράστια φυλακή», δήλωσε η Λεπέν σε συνέντευξή της στη ραδιοφωνική εκπομπή του Φάρατζ στο LBC.

Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και η Ακροδεξιά βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην εξουσία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, η Λεπέν είχε την ευκαιρία να μιλήσει αποκλειστικά για εκείνα που θέλει.

Ο Φάρατζ δεν «πρόλαβε» για παράδειγμα να τη ρωτήσει σχετικά με την έρευνα εις βάρος της για τις εικόνες βίας στο Twitter ούτε για την υπόθεση «κακοδιαχείρισης» και τα 300.000 που καλείται να επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπήρχε ωστόσο πολύς χρόνος για να διαβεβαιώσει τους Βρετανούς που ζουν στη Γαλλία ότι δεν θα εκδιωχτούν.

Υπήρχε επίσης αρκετός χρόνος, προκειμένου η Λεπέν να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί πιέσεις από τη Μόσχα – παρά την οικονομική ενίσχυση του κόμματός της από τις ρωσικές τράπεζες – καθώς και να αναπτύξει όλους τους λόγους που την καθιστούν «καλύτερη υποψήφια» στην κούρσα των προεδρικών εκλογών.