Στην κοινή επιθυμία να επιστρέψουν οι διμερείς σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας στην κανονικότητα μετά την ένταση που έχει προκληθεί την τελευταία εβδομάδα συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη, στο Βερολίνο.

«Οποιεσδήποτε διαφορές και διαφωνίες και να έχουμε, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη συζήτηση, διότι μόνο τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε, βήμα- βήμα, σε μια κανονική σχέση φιλίας μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων», τόνισε ο Γκάμπριελ.

Ωστόσο, ο γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν όρια «τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνιούνται και σε αυτά περιλαμβάνονται οι συγκρίσεις με τη ναζιστική Γερμανία».

«Οι καλές σχέσεις είναι σημαντικές διότι τα πράγματα είναι τόσο τεταμένα τώρα. Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι αυτό που επιθυμεί ο τούρκος ομόλογός μου και εγώ», πρόσθεσε ο Γκάμπριελ.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του επέκρινε τα αντιισλαμικά αισθήματα και την εχθρική στάση που, όπως είπε, εκδηλώνονται στη Γερμανία κατά της Τουρκίας, ενώ κάλεσε το Βερολίνο να αποφασίσει αν η Τουρκία είναι «φίλη ή όχι», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην απόπειρα του γερμανού ομολόγου του να εκτονώσει την κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Η Γερμανία οφείλει να αποφασίσει αν η Τουρκία είναι φίλη ή όχι. Η Γερμανία δεν πρέπει να μεροληπτήσει στη δημοψηφισματική διαδικασία στην Τουρκία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, αποδίδοντας στο Βερολίνο την ευθύνη για τις εντάσεις γύρω από τη ματαίωση συγκεντρώσεων στη Γερμανία υπέρ του Ερντογάν ενόψει του δημοψηφίσματος.

«Στη Γερμανία βλέπουμε ότι πολλοί πολιτικοί και ο Τύπος ως σύνολο και συνολικά οι Αρχές είναι πολύ αρνητικοί και πολύ σκληροί και κατά της Τουρκίας. Βλέπουμε ακόμη και ισλαμοφοβικά αισθήματα. Αυτό είναι που θεωρούμε απαράδεκτο, μια πολύ επικίνδυνη τάση», δήλωσε.

Ο τούρκος υπουργός κάλεσε επίσης τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν τη «μαύρη προπαγάνδα» κατά της Τουρκίας.

Συζήτησε επίσης με τον γερμανό ομόλογό του έναν πιθανό χώρο για να οργανωθεί συγκέντρωση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Γερμανία θα λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας για τη συγκέντρωση του τούρκου προέδρου, αλλά δεν είπε σε ποια πόλη θα πραγματοποιηθεί.