Η Adele ήταν η μεγάλη νικήτρια στα 59α βραβεία Grammy, σε μια τελετή από την οποία δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα πολιτικά μηνύματα.

Η Βρετανίδα κέρδισε πέντε βραβεία, δηλώνοντας όμως ότι τουλάχιστον ένα από αυτά έπρεπε να πάει στην Beyonce.

«Δεν μπορώ να δεχτώ αυτό το βραβείο, η Beyonce το αξίζει περισσότερο» είπε όταν έγινε γνωστό ότι κέρδισε και το βραβείο για το καλύτερο άλμπουμ («25») της χρονιάς.

Κατά τα άλλα, η Adele πήρε επίσης τα βραβεία για την καλύτερη ηχογράφηση και το τραγούδι Hello.

H Βeyonce, η οποία ήταν υποψήφια για εννέα Grammy, τελικά κέρδισε δύο.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό τι πρόκειται να συμβεί με το Grammy που δεν δέχθηκε να παραλάβει η Adele.

Κάτι αντίστοιχο είχε να συμβεί από το 1990 με πρωταγωνίστρια τότε την Sinead O’ Connor.

Αρκετά και τα πολιτικά μηνύματα. Η Κέιτι Πέρι ερμήνευσε το νέο της τραγούδι Chained to the Rythm και λίγο πριν το τέλος εμφανίστηκε στη γιγαντο-οθόνη η εικόνα του Συντάγματος των ΗΠΑ με την περίφημη φράση «We the People».

«Σε αυτήν ακριβώς την περίοδο της ιστορίας είναι που οι φωνές χρειάζονται περισσότερο από ποτέ» δήλωσε από την πλευρά της η Τζένιφερ Λόπεζ.

Τέσσερα «μουσικά» βραβεία Grammy απονεμήθηκαν μετά θάνατον στον Ντέιβιντ Μπάουι για το τελευταίο του άλμπουμ «Blackstar», ενώ η Αντέλ κέρδισε δύο βραβεία στην αρχή της τελετής απονομής.

Ο Μπάουι κέρδισε τέσσερα από τα βραβεία – τα οποία δεν είχε κερδίσει ποτέ για τραγούδι ή άλμπουμ του ενώ βρισκόταν εν ζωή (του απονεμήθηκε Grammy για το σύνολο του έργου του το 2006 και για βίντεο το 1985)– για το άλμπουμ «Blackstar», το οποίο κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν τον θάνατό του από καρκίνο τον Ιανουάριο του 2016.

Τα βραβεία του τα παρέλαβε εκ μέρους του ο Ντόνι Μακάσλιν, μέλος του συγκροτήματός του, ο οποίος χαιρέτισε τον Μπάουι ως «καλλιτεχνική ιδιοφυΐα και τύπο με απίστευτο χιούμορ».

Αλλοι καλλιτέχνες που αναμένεται να συμμετάσχουν στην τελετή είναι: Κέιτι Πέρι, Lady Gaga, The Weeknd, Bruno Mars, Αντέλ, Ντέμι Λοβάτο, Chance the Rapper (υποψήφιος για καλύτερος νέος καλλιτέχνης), A Tribe Called Quest, Κέρι Αντεργουντ, Αλίσια Κις, και Sturgill Simpson (υποψήφιος για το άλμπουμ της χρονιάς στην κατηγορία Americana).

Ηχηρές απουσίες

Τα βραβεία Grammy αυτήν τη χρονιά θα αφορούν τόσο τους απόντες φίλους όσο και τους συμμετέχοντες στην τελετή.

Εχει επίσης προγραμματιστεί να τιμηθούν οι μεγάλοι της μουσικής Πρινς και Τζορτζ Μάικλ, οι οποίοι έφυγαν αναπάντεχα το 2016. Ο μουσικός της τζαζ Αλ Τζάρο, 76χρονών, ο οποίος είχε κερδίσει επτά Grammy, πέθανε στο Λος Άντζελες την Κυριακή λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η τελετή απονομής των βραβείων.

Μερικά από τα μεγαλύτερα σύγχρονα ονόματα της μουσικής δεν θα παραστούν. Ο Φρανκ Οσιαν δεν υπέβαλλε το «Blonde» στα βραβεία, παρά τις θετικές κριτικές, επειδή θεωρεί την οργάνωση εκτός πραγματικότητας όσον αφορά τους νεαρούς μαύρους καλλιτέχνες.

Ο Τζάστιν Μπίμπερ και ο Κάνιε Ουέστ δεν αναμένονται να παραστούν για παρόμοιους λόγους, παρότι έχουν προταθεί πολλαπλές φορές.

Ο καναδός ράπερ Ντρέικ, του οποίου το άλμπουμ «Views» είχε τις καλύτερες πωλήσεις παγκόσμια το 2016, και έχει προταθεί οκτώ φορές για Grammy, βρίσκεται σε περιοδεία στην Αγγλία.

Με παρουσιαστή τον Τζέιμς Κόρντεν, η τελετή των Βραβείων Grammy, επιλεγμένων από καλλιτέχνες, παραγωγούς και άλλα μέλη από όλα τα είδη μουσικής,που μεταδίδεται από το CBS, ξεκίνησε περίπου στις 03:00 σήμερα Δευτέρα (ώρα Ελλάδος) και συνεχίζεται…