Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να πληρώσει για το τείχος στη μεθόριο, λέγοντας ότι «δεν πιστεύουμε σε τείχη».

Ωστόσο, δεν είπε τίποτα περί αναβολής της προγραμματισμένης επίσκεψής του στις ΗΠΑ στις 31 Ιανουαρίου.

«Το έχω πει ξανά και ξανά. Το Μεξικό δεν πληρώνει για κανένα τείχος. Ως πρόεδρος έχω την ευθύνη να διαφυλάξω τα συμφέροντα όλων των πολιτών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πένια Νιέτο είπε ακόμα ότι η χώρα του προσφέρει τη φιλία της στους πολίτες των ΗΠΑ, αλλά και τη βούλησή της να εργαστεί στην υπογραφή αμοιβαία ωφέλιμων συμφωνιών.

Το χτίσιμο του τείχους υπήρξε βασική υπόσχεση του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Μάλιστα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ABC ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι το Μεξικό θα αποζημιώσει «100%» τις ΗΠΑ για το τείχος.

«Μιλήσαμε για αυτό από την αρχή» είπε την ώρα που υπέγραφε τα διατάγματα σε τελετή στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή των διαταγμάτων, ο Τραμπ είπε ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο του Μεξικού και θα συνεργαστεί με τη χώρα για να βελτιωθεί η κατάσταση ασφαλείας και η εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω μιας κρίσης στα νότια σύνορά της. «Ένα έθνος χωρίς σύνορα δεν είναι έθνος» είπε και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανακτήσουν τον έλεγχο των συνόρων τους «ξεκινώντας σήμερα».

Τάχθηκε υπέρ της πρόσληψης 5.000 συνοριοφυλάκων και τον τριπλασιασμό των υπαλλήλων στα Τελωνεία. Σημείωσε ότι η ανέγερση του τείχους θα ξεκινήσει άμεσα. Επίσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός γραφείου για τη «στήριξη θυμάτων εγκλημάτων από παράτυπους μετανάστες».