Η Μπέτυ Αρβανίτη και ο Βασίλης Πουλαντζάς παρουσίασαν πριν από λίγες μέρες την έκδοση του λευκώματος με τίτλο «30 χρόνια Πράξη». Μαζί με φίλους και αγαπημένους συνεργάτες γιόρτασαν τα τριάντα χρόνια λειτουργίας του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.Στην παρουσίαση του λευκώματος που έγινε στη γκαλερί «Ιλεάννα Τούντα», μίλησαν η Μπέτυ Αρβανίτη (Καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Πράξη»), η οποία συγκινημένη ευχαρίστησε το κοινό και τους συνεργάτες της για την τριαντάχρονη στήριξη στις «δύσκολες επιλογές» της. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός σημείωσε πως ξεκίνησε την καριέρα του από το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, η θεατρολόγος και κριτικός Ελένη Βαροπούλου επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα «θέατρο ρεπερτορίου», η θεατρολόγος Δηώ Καγγελάρη θύμισε σειρά επιτυχιών του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, ενώ ο Γιάννης Φέρτης διάβασε ένα κείμενο του Δημήτρη Μαρωνίτη που είχε γράψει για το Κεφαλληνίας πριν από δέκα χρόνια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ηθοποιοί, σκηνοθέτες και άνθρωποι των γραμμάτων, μεταξύ άλλων οι: Tίτος Πατρίκιος, Άγγελος Δεληβοριάς, Μιχάλης Σταθόπουλος, Γιώργος Δεπάστας, Γιώργος Χωμενίδης, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Δημήτρης Γουργουράκης, Δημήτρης Καταλειφός, Ρένη Πιττακή, Μαρία Σκούντζου, Στέλιος Μάινας, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Σοφία Σαπουντζή, Ρούλα Πατεράκη, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Μηλιός, Ρήγας Αξελός, Γιώργος Πάτσας, Γιώργος Ζιάκας, Ελένη Μανολωπούλου, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Σοφία Σειρλή, Μαρία Κίτσου, Αλέξης Σταμάτης, Κόρα Καρβούνη, Νίκος Χατζόπουλος, κ.ά.

Η θεατρική εταιρεία «Πράξη» ιδρύθηκε το 1987 από την Μπέττυ Αρβανίτη και τον Βασίλη Πουλαντζά και στεγάστηκε στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, όπου παρουσίασε έως σήμερα 68 παραγωγές (69 με τις φετινές Τρωάδες): 28 παραστάσεις στην Α΄ Σκηνή και 40 στη Β΄ Σκηνή.

Η λειτουργία της Α΄ Σκηνής του θιάσου εγκαινιάστηκε το 1987 με την παράσταση «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, σε μετάφραση του Βασίλη Πουλαντζά και σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη. Ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε το έργο στην Ελλάδα και ταυτόχρονα η πρώτη σκηνοθετική εργασία της Πατεράκη στην Αθήνα. Η παράσταση παίχθηκε για δύο σεζόν.

Η Β΄ Σκηνή άρχισε τη λειτουργία της το 1988 με την πανελλήνια πρώτη παρουσίαση του έργου του Άχτερνμπους Έλλα, σε σκηνοθεσία του Φόλκερ Σπένγκλερ. Παρουσιάστηκαν 40 έργα, αρκετά από τα οποία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα τους σκηνοθετικά βήματα, σκηνοθέτες που αργότερα διακρίθηκαν στο ελληνικό θέατρο. Ενδεικτικά, αναφέρονται: η κατά παραγγελία μεταφορά για το θέατρο του έργου του Κ. Παπαγεωργίου Των αγίων πάντων, σε σκηνοθεσία Κοσμά Φοντούκη, οι παραστάσεις Τρίπτυχο του Ράιντερς, σε σκηνοθεσία Ν. Μαστοράκη, Πεθαίνω σαν χώρα του Δημητριάδη (πρώτη μεταφορά του έργου στο θέατρο), σε σκηνοθεσία Στ. Λιβαθινού, ο Μανδραγόρας του Μακιαβέλι, σε σκηνοθεσία Αλ. Μυλωνά, Φωτιά στο πρόσωπο του Μάγιενμπουργκ, σε σκηνοθεσία Ελευθερίας Σαπουντζή, Μαχαίρι στην κότα του Χάροουερ, σε σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου, Κεκλεισμένων των θυρών του Σαρτρ, σε σκηνοθεσία Σοφοκλή Πέππα, κ.ά.

Κλείνοντας τον κύκλο των τριάντα χρόνων θεατρικής δημιουργίας, το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας παρουσιάζει το έργο «Τρωάδες σήμερα» σε σκηνοθεσία και δραματουργία Ρούλας Πατεράκη. Ερμηνεύουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Αννα Κουτσαφτίκη, Νίκος Μαυράκης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπανικολάου, Τασία Σοφιανίδου.

Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας (Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη, τηλ. 210-8838.727). Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00.