Πού να το φανταζόταν ο Γιώργος Οικονομίδης το 1958, όταν έγραφε «χαίρεται η Ελλάδα, που ‘χει τέτοια ομάδα, που της νίκης έχει πάντα τα κλειδιά», ότι περίπου 60 χρόνια αργότερα της «νίκης τα κλειδιά» θα χάνονταν για τον Παναθηναϊκό. Ο άλλοτε αποκαλούμενος «ευρω-πρέσβης» μόνο θλίψη προκαλεί πλέον στους φίλους του με την εικόνα που παρουσιάζει (και) στα κύπελλα της Ευρώπης. Η τελευταία επταετία γράφεται με μελανά γράμματα στην κατά τα άλλα ένδοξη ιστορία του Τριφυλλιού, που καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Οι Πράσινοι με τη χθεσινοβραδινή ήττα (2-0) από τη Θέλτα στη Λεωφόρο συμπλήρωσαν 13 αγώνες δίχως νίκη στους ομίλους του Γιουρόπα –η χειρότερη επίδοση στην ιστορία του θεσμού –ενώ και η συγκομιδή του βαθμού σε έξι αναμετρήσεις (μία ισοπαλία και πέντε ήττες) αποτελεί ιστορικό χαμηλό για τον ΠΑΟ, που από τη σεζόν 2010-11 μικραίνει ολοένα και περισσότερο είτε με απουσία από τα ευρωπαϊκά κύπελλα (2013-14) είτε με αποκλεισμούς από άσημες ομάδες όπως η Μακάμπι Τελ Αβίβ (2011-12) και η Καμπάλα (2015-16), είτε με αρνητικές επιδόσεις όπως οι δύο βαθμοί του 2010-11, οι πέντε του 2012-13, οι δύο του 2014-15 και φυσικά ο φετινός βαθμός. Η 129η θέση στη γενική βαθμολογία της UEFA αποδεικνύει επίσης του λόγου το αληθές.

Ο,τι συνέβη κατά τη διάρκεια των ενενήντα λεπτών στη Λεωφόρο ελάχιστη σημασία έχει. Ο Παναθηναϊκός που έπαιξε με πολλά νέα πρόσωπα (Στιλ, Μέστο, Χουχούμης, Ιβανόφ, Εμποκού, Ρινάλντι) υπήρξε για πολλοστή φορά κατώτερος των περιστάσεων και ηττήθηκε από τη Θέλτα, που προκρίθηκε στην επόμενη φάση χάρη στα γκολ του Γκουιντέτι (4′) και του Ορεγιάνα με πέναλτι (76′).

Παναθηναϊκός: Στιλ, Μέστο, Χουχούμης, Ιβανόφ, Μολέντο, Ζέκα, Λουντ (82′ Κουτρουμπής), Γουακάσο, Εμποκού, Βιγιαφάνιες (70′ Λέτο), Ρινάλντι (60′ Ιμπάρμπο).

Θελτα: Μπλάνκο, Μάγιο, Ραντόγια, Μπογκοντά, Ερνάντεθ, Γκουιντέτι (90′ Γκόμες), Ορεγιάνα (82′ Σιστό), Βας (63′ Ντίας), Τζόνι, Καμπράλ, Ρονκάλια.