Το υπερπολυτελές VIP αεροσκάφος Airbus A340-500 του ανατραπέντα πρώην δικτάτορα της Τυνησίας, Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, αγόρασε η τουρκική κυβέρνηση για να το χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το τίμημα που κατέβαλε η κυβέρνηση για την αγορά του «τουρκικού Air Force One» ανέρχεται στα 72,5 εκατ. ευρώ, και με αυτήν την τιμή θεωρείται… κελεπούρι.

Ο Μπεν Αλι είχε αγοράσει το συγκεκριμένο Airbus A340-500 το 2009 έναντι 250 εκατ. ευρώ και είχε αναθέσει την πολυτελή διακόσμησή του στον οίκο Louis Vuitton. Εχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει κατά μέσο όρο 50 προσκεκλημένους του προέδρου, οι οποίοι ταξιδεύουν σε καθίσματα που μετατρέπονται σε κρεβάτια.

Διαθέτει επίσης αίθουσα συσκέψεων με δερμάτινα έπιπλα, γραφείο και κρεβατοκάμαρα για τον πρόεδρο. Σε τεχνικό επίπεδο το αεροσκάφος έχει αυτονομία 16.670χλμ. και διαθέτει τέσσερις κινητήρες Rolls-Royce.

Ο ίδιος ο Μπεν Αλι δεν ευτύχησε να χρησιμοποιήσει το πολυτελές αεροσκάφος, καθώς τον πρόλαβε η επανάσταση που τον ανέτρεψε το 2010, έπειτα από 23 χρόνια άσκησης σιδηράς εξουσίας. Εκτοτε, το αεροσκάφος παρέμενε σταθμευμένο στο αεροδρόμιο του Μπορντό.

Μετά την αγορά του από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο της Airbus στην Τουλούζη για τις απαραίτητες επισκευές και συντήρηση, προτού αρχίσει το ταξίδι του για την Αγκυρα.

Η Τουρκία -και κατ’ επέκταση ο πρόεδρος της χώρας- διαθέτει ήδη άλλα δέκα VIP αεροσκάφη -δύο εκ των οποίων μεγάλα Airbus- και τρία ελικόπτερα μεταφοράς υψηλών προσώπων (Sikorsky S-92). Το συγκεκριμένο Airbus A340-500 είναι το τρίτο Airbus και το 11ο αεροσκάφος στον VIP αεροπορικό στόλο της γειτονικής χώρας.