Την μεγάλη έκπληξη πέτυχε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν που επικράτησε στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο Φιγιόν άφησε αρκετά πίσω του τον Αλέν Ζιπέ, και «ανάγκασε» τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή και το… πάθος του, πλέον, μόνο για την ιδιωτική ζωή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σε περισσότερα από το 80% των εκλογικών τμημάτων, ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 44,1%, ο Ζιπέ 28,2% και ο Νικολά Σαρκοζί, που έρχεται τρίτος, 21%.

Θα υπάρξει, βέβαια, και δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή αφού κανένας υποψήφιος δεν έλαβε πάνω από το 50%.

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που θεωρείτο φαβορί μαζί με τον Ζιπέ, δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των προκριματικών, όπου θα αναμετρηθούν μεταξύ τους οι δύο πρώην πρωθυπουργοί.

Οι δημοσκοπήσεις έφερναν τους τρεις βασικούς υποψηφίους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με ποσοστό γύρω στο 30% ο καθένας.

Μεγάλη συμμετοχή

Η συμμετοχή στις προκριματικές ήταν πολύ υψηλή. «Ο κόσμος ξέρει ότι είναι σημαντικές εκλογές γιατί ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί (πρόεδρος) το 2017», ανέφερε η Μαντί Λατίλ, πρόεδρος εκλογικού τμήματος στη Νίκαια.

Ο Νικόλα Σαρκοζί αναγνώρισε την ήττα του και δήλωσε ότι στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσει τον Φρανσουά Φιγιόν, «του οποίου οι ιδέες είναι πιο προσφιλείς».

Είπε επίσης ότι απομακρύνεται από το πάθος της πολιτικής για να αφιερώσει τον χρόνο του στο πάθος της ιδιωτικής ζωής και ευχήθηκε με συγκίνηση «καλή τύχη στη Γαλλία».

Ο Αλέν Ζιπέ θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης για να σταματήσει την πορεία της ακροδεξιάς προς την εξουσία.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να ενώσει τους Γάλλους, προωθώντας αξιόπιστες, δίκαιες μεταρρυθμίσεις.

Η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, η μοναδική γυναίκα που ήταν υποψήφια για το χρίσμα της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Αλέν Ζιπέ στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών.

Ο Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος διεκδικούσε το χρίσμα, πρώην υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν, ανακοίνωσε ότι θα τον στηρίξει στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή.