Εκτός των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού συμβιβασμού φαίνεται να μένουν τελικά οι επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά υπαναχώρησε των αρχικών της θέσεων, που ήταν η δυνατότητα αξιοποίησης των ρυθμίσεων από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η εξέλιξη αυτή, εφόσον τελικά ισχύσει, πετά εκτός μεγάλο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που εκτιμάτε ότι μπορεί να φτάνουν ακόμα και τις 300.000

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες που μετείχαν στην διαπραγμάτευση, το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, των οποίων οι ρυθμίσεις των οφειλών θεωρούνται αναγκαίες, θα μπορούν να κάνουν χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ετσι, εφόσον κριθούν βιώσιμες θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και λοιπούς πιστωτές. Η διαδικασία θα ξεκινά με σχετικό αίτημα που θα υποβάλλεται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ενώ θα μπορεί να προχωρήσει μόνο εφόσον υπάρχει συμφωνία από το 60% των πιστωτών.

Στη συνέχεια θα ανατίθεται σε διαπιστευμένο δικαστικό διαμεσολαβητή, από τους 2.500 που έχουν πιστοποιηθεί, ο οποίος και θα ξεκινά την όλη διαδικασία. Η συμφωνία των πιστωτών θεωρείται κομβικό σημείο, ενώ όταν δεν θα υπάρχει, η εταιρεία αναγκαστικά θα προχωρά σε εκκαθάριση.

Το κούρεμα ΦΠΑ και ΦΜΥ

Θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνούν αναφορικά με το κούρεμα του ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, αποδεχόμενοι τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε οι φόροι αυτοί να εξαιρούνται του κουρέματος.

Ρυθμιζόμενες οφειλές θα είναι μόνο οι παλιές έως και τον Σεπτέμβριο του 2016. Οσο για την διάρκεια του νόμου, φαίνεται ότι και οι δυο πλευρές προχώρησαν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις και θα είναι 18 μήνες.

Στις λύσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, αναδιάρθρωση του χρέους των επιχειρήσεων, ενίσχυση της ρευστότητας από τον επιχειρηματία ή από στρατηγικό επενδυτή, αν και εφόσον υπάρχει, αλλά και κούρεμα μέρους των οφειλών όταν κρίνεται αναγκαίο. Απαραίτητο για να προχωρήσει η ρύθμιση χρεών θα είναι πάντως να κριθεί μια επιχείρηση βιώσιμη.

Στο νομοσχέδιο που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση, και το οποίο θα κατατεθεί άμεσα μόλις κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς, θα περιλαμβάνεται και διάταξη για τη νομική κάλυψη των στελεχών των τραπεζών και του δημοσίου που θα υπογράφουν τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων, ενώ με δευτερογενή νομοθεσία θα θεσπίζονται οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθεί ο κάθε εμπλεκόμενος πιστωτής.

Σήμερα Δευτέρα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών με αντικείμενο τον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.