Η Αναστασία Λύρα, έμπειρη χορογράφος και χορεύτρια (με καθοριστικές για την ίδια μαθητείες και συνεργασίες πλάι στους Ρόμπερτ Νταν, Σέσιλ Τέιλορ, Στιβ Πάξτον), συστήνει αυτό το διάστημα ένα φεστιβάλ χορού –μικρής φόρμας –με γαλλική μουσική και τίτλο «Χορός δωματίου, γαλλική κατάδυση». Στο σε εξέλιξη φεστιβάλ οκτώ παραστάσεων (απομένουν επτά ακόμη έως τις 3 Δεκεμβρίου), στο Μικροσκοπικό Θέατρο της οδού Δεξίππου στην Πλάκα, ένα δωμάτιο μικρών διαστάσεων μεταμορφώνεται σε βατήρα για μια κατάδυση σε έργα των Μορίς Ραβέλ, Κλοντ Ντεμπισί και μουσικές των Ολιβιέ Μεσιάν, Σεζάρ Φρανκ, Γκαμπριέλ Φορέ και Μπερλιόζ. Τα συστατικά των παραστάσεων που πατούν στο στέρεο έδαφος της διαχρονικής γαλλικής μουσικής δημιουργίας είναι το παραμύθι και το φανταστικό ταξίδι στα οποία προσθέτει η χορογράφος την αφαιρετική προσέγγιση και τον φορμαλισμό στη σκηνική οργάνωση της κίνησης του σώματος.

Οι χορογραφίες σόλο ή ντουέτων –καθορίζονται από τις μικρές διαστάσεις του δωματίου-σκηνής –διαχειρίζονται τα δίδυμα θέματα Χρόνος και Σώμα, Φύση και Ψυχή και ξεδιπλώνονται σε μουσικά περιβάλλοντα όπως τα «Μπολερό, ένας λαβύρινθος του χρόνου», «Η Σεχραζάτ όταν χορεύει», «Οι τέσσερις εποχές», «Tu amor ad infinitum», «Από τα κάνιον στ’ αστέρια», «Θαλασσογραφία», «Πορτρέτο της αιωνιότητας» που γεννούν παραστατικές εικόνες μετα-έκφρασης για τη φύση. Αλλωστε «η αισθησιακή παρουσία της φύσης αποτελεί θεματικό επίκεντρο του μουσικού έργου και λειτουργεί μεταφορικά για την εκφραστική αποτύπωση της υλικής – σωματικής διάστασης της κίνησης των διαθέσεων και των συγκινήσεων της ανθρώπινης ψυχής» σημειώνει η Λύρα. Ο χορός, νευματικός και αυτοσχεδιαστικός, ενσωματώνει τη μουσική, δίνει (ή και παίρνει) σχήμα στις μεταμορφώσεις τής σχέσης του με τον ήχο και εκφράζει κάθε φορά τη «μετεωρολογία» της τριγωνικής σχέσης που αναπτύσσεται ανάμεσα στη χορεύτρια, τους θεατές και τη μουσική, θεωρεί η χορογράφος. Εν ολίγοις, ο χορός για τη Λύρα είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένος στη μαγική λειτουργία της στιγμής.

INFO

«Χορός δωματίου, γαλλική κατάδυση» στο Μικροσκοπικό Θέατρο (Δεξίππου 5, Πλάκα, τηλ. 6989-443157) κάθε Σάββατο έως 3/12 (εκτός από τις 22/10 –η παράσταση θα γίνει την Κυριακή 23/10).