Η Ρωσία ανέστειλε τη Δευτέρα την εφαρμογή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την ανακύκλωση δεκάδων τόνων πλουτωνίου που προέρχεται από πυρηνικές κεφαλές, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο «μήνυμα» στην Ουάσιγκτον, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο τερματίζεται η συμφωνία την οποία είχε υπογράψει ο ίδιος το 2000 με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Στο κείμενο προβλεπόταν ότι καθεμιά από τις δύο χώρες θα προχωρούσε στην ανακύκλωση 34 τόνων πλουτωνίου από τα τεράστια στρατιωτικά αποθέματά τους –κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου– στο πλαίσιο της δέσμευσής τους να αγωνιστούν κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Ο ρώσος πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφαση αυτή λόγω «της ριζικής αλλαγής των συνθηκών και την εμφάνιση απειλής για την ασφάλεια εξαιτίας των μη φιλικών ενεργειών των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία», όπως αναφέρεται στο διάταγμα.

«Η απόφαση που λάβαμε είναι ένα μήνυμα που απευθύνεται στην Ουάσιγκτον», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για την «αναγκαία» απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα.

«Επιλεκτική συνεργασία όποτε τους συμφέρει»

«Το πράγμα δεν θα δουλέψει αν προσπαθούν να μιλήσουν με την Ρωσία με κυρώσεις και τελεσίγραφα, θέλοντας ταυτόχρονα να διατηρήσουν επιλεκτική συνεργασία όποτε τους συμφέρει», πρόσθεσε.

Το 2014, όταν ξέσπασε η ουκρανική κρίση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κατηγορήσει την Ουάσιγκτον ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες για το πλουτώνιο, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το πλεόνασμα που διαθέτουν για να διατηρήσουν τις αμυντικές ικανότητές τους.

Το 2010 Μόσχα και Ουάσιγκτον υπέγραψαν συμπληρωματικό πρωτόκολλο που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή το 2018.

Η ακύρωση της συμφωνίας θα τεθεί προς ψήφιση στο ρωσικό Κοινοβούλιο εντός των επόμενων ημερών, ενδεχομένως την Τετάρτη.

Το διάταγμα αφήνει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί εκ νέου η συμφωνία εφόσον η Ουάσιγκτον αποσύρει τις δυνάμεις της από τις χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 2000, άρει «όλες τις κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας και καταβάλει αποζημιώσεις για τις οικονομικές απώλειες που υπέστη η Μόσχα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από