Βαριά η κληρονομιά που έλαχε στον Μάρκους Μπεργκ. Στη μετά Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς εποχή ένα ολόκληρο ποδοσφαιρικό έθνος εναποθέτει τις ελπίδες του για την αγωνιστική ανάκαμψη της άλλοτε κραταιάς Εθνικής Σουηδίας στον 30χρονο σέντερ φορ του Παναθηναϊκού. Μπορεί να μην πήρε τη φανέλα με το νούμερο 11 που φορούσε επί μια δεκαπενταετία ο εμβληματικός Ζλάταν, αλλά πλέον στην πλάτη του υπάρχει το αγαπημένο του 9, ένας αριθμός που επίσης κουβαλά βαριά ιστορία καθώς τον κατείχε ο υπαρχηγός και συνοδοιπόρος του Ιμπρα, ο Κιμ Σέλστρεμ. Το καταπληκτικό γκολ που πέτυχε στην πρεμιέρα των προκριματικών με αντίπαλο την Ολλανδία έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα αποθεωτικά σχόλια στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν μια αίσθηση δικαίωσης στην πολύχρονη και αθόρυβη προσπάθεια που καταβάλλει για να ανέλθει στη θέση που του αξίζει.

Η αναγνώριση άργησε οκτώ χρόνια για τον Μπεργκ, ο οποίος όντας νεαρός και ταλαντούχος με τη φανέλα της Γκέτεμποργκ μπήκε στο μάτι ακόμη και του θρυλικού σερ Αλεξ Φέργκιουσον που τον ήθελε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ουδείς γνωρίζει την πορεία που θα είχε διαγράψει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο αν υπέγραφε στους Κόκκινους Διαβόλους προτού προλάβει να τον αγοράσει η ολλανδική Χρόνιγκεν τον Αύγουστο του 2007.

Εστω και αργά όμως, ο King Marcus των οπαδών του Τριφυλλιού κερδίζει αυτό που δικαιούται με βάση τη σπάνια ποδοσφαιρική ποιότητα που διαθέτει. Οι φίλοι των Πρασίνων άλλωστε ήταν εκείνοι που έσπευσαν να τον λατρέψουν όταν από τους πρώτους μήνες παρουσίας του στην Ελλάδα, το 2013, αντιλήφθηκαν ότι για χάρη του θα ξεχάσουν ακόμη και τον Τζιμπρίλ Σισέ. Και τα κατάφερε. Τρία χρόνια μετά ο Μπεργκ αποτελεί τον καλύτερο ποδοσφαιριστή και το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο του Παναθηναϊκού. Κι όλα αυτά για έναν παίκτη που οι Πράσινοι δεν έδωσαν ούτε ευρώ για να τον αποκτήσουν! Είναι προφανές ότι δεν τίθεται καν θέμα απόσβεσης. Αυτή έχει γίνει προ πολλού χάρη στα 67 γκολ που έχει πετύχει σε 111 αγώνες.

Στόχος των ανθρώπων του Παναθηναϊκού από την πρώτη ημέρα που έπεισαν τον πολύτιμο Μπεργκ να μετακομίσει στην Ελλάδα ήταν να τον κρατούν ζεστό. Οι οπαδοί το έχουν καταφέρει καθώς πουθενά αλλού δεν έχει ξανανιώσει τέτοια αγάπη, το ίδιο και η σύζυγός του Ζοζεφίν, η οποία λάτρευε την Ελλάδα προτού καν ερωτευτεί τον Μάρκους. Το δέσιμο με τη χώρα μας έγινε ακόμη μεγαλύτερο καθώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας εδώ ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου, εδώ έφεραν στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους, τον μικρό Λίο, εδώ γεννήθηκε και το νεότερο μέλος της οικογένειάς τους τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

Πλέον έφθασε η ώρα και η διοίκηση της ΠΑΕ να του προσφέρει ένα «συμβόλαιο ζωής» που θα τον κρατήσει για πάντα στη Λεωφόρο. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Πράσινοι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2019 με ετήσιες απολαβές που θα αγγίζουν τα 1,2 εκατ. ευρώ (από τις 800.000), ενώ υπάρχει διαπραγμάτευση για τη ρήτρα πώλησης του παίκτη. Δύσκολα πάντως θα εγκαταλείψει την Ελλάδα. Οπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει στα χέρια του πρόταση από ένα ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.