Καρό τραπεζομάντιλα απλωμένα πάνω στο γρασίδι. Καλαθάκια γεμάτα με σνακ πηγαίνουν από χέρι σε χέρι. Παρέες καθισμένες σε καρεκλάκια παραλίας πίνουν μπίρες και βγάζουν σέλφι με φόντο κίονες. Υπό άλλες συνθήκες, οι εικόνες αυτές από τη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης θα προκαλούσαν πονοκέφαλο, αν όχι υστερία, στους φύλακες του αρχαιολογικού χώρου που θα έσπευδαν να διαλύσουν τη συγκεκριμένη συνάθροιση. Οταν όμως η κάθοδος μικρών και μεγάλων στην Αγορά γίνεται στα πλαίσια του Πικνίκ Urban Festival, τότε σκηνές σαν κι αυτές που αναμένεται να στηθούν από την 1η έως τις 4 Σεπτεμβρίου μοιάζουν οι πλέον ενδεδειγμένες.
«Σκοπός μας είναι ο κόσμος να κάνει πικνίκ και να παρακολουθεί σε δεύτερο χρόνο τις συναυλίες και τις ταινίες που θα προβάλλονται» αναφέρει στο «Νσυν» ο Κωνσταντίνος Κουλουζάκης, μέλος της ομάδας Parenthesis που για πέμπτη χρονιά στήνει το φεστιβάλ στην καρδιά της συμπρωτεύουσας. Η ιδέα για το συγκεκριμένο φεστιβάλ προέκυψε το 2011 και βασίστηκε πάνω σε επιτυχημένα παραδείγματα αντίστοιχων θεσμών του εξωτερικού.

«Ψάχναμε για χώρους και βλέποντας το Sala Montjuic στο κάστρο της Βαρκελώνης σκεφτήκαμε τη Ρωμαϊκή Αγορά. Πρόκειται για έναν χώρο ανεκμετάλλευτο στην καρδιά της πόλης, τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε επισκεφθεί καθώς τον προσπερνάμε καθημερινά χωρίς να του δίνουμε σημασία ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας χώρος που μπορείς να τον ζήσεις» τονίζει ο Κουλουζάκης.

Δεδομένης της φυσιογνωμίας του χώρου, το εγχείρημα που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας έκρυβε βασικές δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν για να ανοίξει τις πόρτες του το φεστιβάλ. «Μεγάλη δυσκολία είχε το τεχνικό πλαίσιο, η γραφειοκρατία που αντιμετωπίσαμε κι ακόμα μαθαίνουμε. Ακόμα, οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι έπρεπε να καταλάβουν την πρότασή μας για την Αγορά και ότι πρέπει να την αξιοποιούμε ενεργά» υπογραμμίζει. Η ιδιαιτερότητα της στέγης του φεστιβάλ ήταν αυτή που κατά τις προηγούμενες τέσσερις χρονιές κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού, συγκεντρώνοντας κάθε φορά πάνω από 4.000 κόσμου στις εκδηλώσεις του.

ΡΟΚ ΚΑΙ ΠΟΠ. Η μεγάλη ανταπόκριση των θεατών κρύβεται πίσω από την απόφαση για την προσθήκη μιας επιπλέον ημέρας εκδηλώσεων στα πλαίσια του φετινού προγράμματος. Ετσι, επισκέπτες και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από κοντά περισσότερη μουσική από ντόπια μουσικά σχήματα, να παρακολουθήσουν προβολές ταινιών μικρού μήκους που διακρίθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας και μεγάλου μήκους σύγχρονα έργα. Η αυλαία ανοίγει με τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης για να περάσουν τις επόμενες ημέρες από τη σκηνή γκρουπ με διαφορετικούς ήχους όπως οι Super Stereo, οι Penguins from Far West με τις πειραγμένες ροκ μελωδίες τους, οι indie-pop Inner Sail και το Elevation Trio παρέα με το πιάνο, τα κρουστά και το κοντραμπάσο του.
Αφού το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης φαίνεται να έχει μπει σε σταθερή πια πορεία, τα μέλη της Parenthesis σκέφτονται να μεταφέρουν την ιδέα τους και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι. «Ηδη έχουμε μιλήσει με φορείς για το κάστρο της Πύλου, το κάστρο της Μυτιλήνης και άλλους αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα. Αναζητάμε σημεία που δεν έχουν προβολή προκειμένου να τους δώσουμε μια επανάχρηση» υποστηρίζει ο Κουλουζάκης.

Αν η προσπάθειά τους εν τέλει στεφθεί με επιτυχία, θα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα σημαντικό δίκτυο φεστιβάλ που θα λειτουργήσουν ως αφορμή για τους τουρίστες και τους ντόπιους να περιηγηθούν σε σημαντικά αλλά παραμελημένα μνημεία. «Θέλουμε να κάνουμε ένα ετήσιο καλεντάρι που να εκτείνεται από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και θα μπορούσε να αποτελεί σημαντική πολιτιστική πρόταση» καταλήγει.

INFO

Πικνίκ Urban Festival από την 1η έως τις 4 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης. Είσοδος 3 ευρώ την ημέρα