Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέρριψε την πρόταση της Αυστρίας να διαμορφωθεί η σχέση ΕΕ – Τουρκίας σε άλλη βάση από την ενταξιακή διαδικασία, λέγοντας ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό να «παγώσουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Γιούνκερ είπε ότι θα είναι «σοβαρό λάθος εξωτερικής πολιτικής» να κλείσει η ΕΕ στην Τουρκία την πόρτα εισόδου στην Ενωση.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ «επί του παρόντος».

Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD, είπε: «Η Τουρκία, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή την στιγμή, δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Και σίγουρα (δεν μπορεί να γίνει μέλος) εάν υιοθετήσει ξανά την θανατική ποινή, όπως απαιτούν κάποιοι» πρόσθεσε. «Αυτό θα ισοδυναμούσε με άμεση διακοπή των συνομιλιών» προειδοποίησε ο Γιούνκερ.

«Δεν πιστεύω ότι θα βοηθούσε να ανακοινώσουμε μονομερώς στην Τουρκία ότι οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν» σημείωσε, τονίζοντας ότι κάθε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται από όλα τα κράτη – μέλη.

Σε ανάλογο πνεύμα και οΣταϊνμάγερ

Παρόμοιο και το μήνυμα του γερμανού υπουργού Εξωτερικών. Ο Φρανκ Βέλτερ Σταϊνμάγερ είπε ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα εμποδίσει την είσοδό της στην ΕΕ, αλλά προειδοποίησε κατά της πρόωρης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αυτό θα εξαφάνιζε κάθε πλεονέκτημα που θα είχαν οι Ευρωπαίοι για τους πολλές χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, είπε.

Ο Σταϊνμάγερ παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Γερμανία και την Τουρκία είναι τεταμένες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και την καταστολή του Ερντογάν κατά των πραξικοπηματιών.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «η βάση» για συνομιλίες αυτή την στιγμή, δεδομένης της αντίληψης της Τουρκίας ότι η Γερμανία δεν αντιμετώπισε σοβαρά το πραξικόπημα και εν μέσω των γερμανικών ανησυχιών για μαζικές συλλήψεις και εκκαθαρίσεις στην Τουρκία.

Αυστρία: Να αφήσουμε τις «διπλωματικές φαντασίες»

Νωρίτερα, ο αυστριακός καγκελάριος είχε απορρίψει ως «διπλωματικές φαντασίες» το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας πως η Αγκυρα «απέχει πολύ» από το δημοκρατικό κεκτημένο. Η Αγκυρα αντέδρασε, λέγοντας ότι τα σχόλια του Κερν «πλησιάζουν την ακροδεξιά».

Ο αυστριακός υπουργός Αμυνας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ έγινε το πρώτο μέλος της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος που ζήτησε απερίφραστα πλέον τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.

«Σύμφωνα με τις ενδείξεις πρόκειται σαφώς για δικτατορία και τέτοιο κράτος δεν έχει θέση στην ΕΕ και ήλθε πλέον η χρονική στιγμή που πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διακοπούν ή να τερματιστούν» τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Αμυνας σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη από το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).