Εμφανής αποδεικνύεται η προτίμηση των συγγραφέων στη μικρή πεζογραφική φόρμα, στην οποία δεσπόζουν οι επελάσεις και επικλήσεις της μνήμης, η απολογιστική ή ενοχική συνομιλία με το παρελθόν, η διαλεκτική σχέση μυθοπλασίας και Ιστορίας. Επικαιρικός λόγος εναντίον των μηχανισμών που συνθλίβουν τους κοινωνικά αποκλεισμένους, ανάδειξη της αξίας του μικρού συμβάντος έναντι της μεγάλης ιστορίας και υπεράσπιση της ατομικότητας που επιχειρεί τις υπερβάσεις της, αν και δοκιμάζεται από διλήμματα, φόβους και αδιέξοδα

Μάρω Δούκα

Τίποτα δεν χαρίζεται

Εκδ. Πατάκη, 2016

Σελ. 344

Τιμή 17,60 ευρώ

Η συγγραφέας αναγνωρίζει σε μια σύμμεικτη αφηγηματική φόρμα ημερολογιακής καταγραφής, εξομολογητικού τόνου, χρονογραφήματος, αυτοβιογραφικής μαρτυρίας και κριτικού δοκιμίου τις οφειλές της σε ανθρώπους της πνευματικής μας ζωής όπως ο Ρίτσος, ο Αναγνωστάκης, ο Τσίρκας, ο Κοτζιάς κ.ά. Μιλά για λογοτεχνικά μεγέθη όπως ο Σολωμός και ο Βιζυηνός, καθώς και για φυσιογνωμίες των τεχνών και των γραμμάτων που την επηρέασαν άμεσα ή έμμεσα (Τσαρούχης, Ταχτσής, Φραγκιάς, Ιωάννου, Χατζιδάκις). Ενας απολογισμός για την υπαρξιακή ταύτισή της με την πρόκληση και την περιπέτεια της εργώδους λογοτεχνικής γραφής, για τη συνομιλία ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα, για τον ρόλο και την ευθύνη του συγγραφέα και εν γένει του πνευματικού δημιουργού απέναντι στην ίδια την τέχνη και απέναντι στους ανθρώπους. Το απόσταγμα είναι ότι τίποτα δεν χαρίζεται, όπως έχει πει ο Ρίτσος, αφού όλα κατακτώνται με μόχθο και υπομονή.

Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Λεσβία

Εκδ. Κέδρος, 2016

Σελ. 216

Τιμή 12 ευρώ

Ο συγγραφέας επιλέγει ένα θέμα ταμπού: τη γυναικεία ομοφυλοφιλία. Πρόκειται για την ιστορία ενός θυελλώδους «διαφορετικού» έρωτα ανάμεσα στην άπειρη Μελίνα και τη σεξουαλικά συνειδητοποιημένη Βιβή με έναν βιασμό να παρεμβάλλεται και να δίνει στην υπόθεση τροπή αστυνομικού θρίλερ. Το χρονικό μιας παρεκκλίνουσας για τα κοινωνικά και οικογενειακά ήθη της δεκαετίας του ’90 σχέσης, ενός συμβολαίου φιλίας, αφοσίωσης και κατανόησης στο οποίο παίρνει σάρκα και οστά το «διαφορετικό», το τύποις ανορθόδοξο αλλά κατ’ ουσίαν κανονικό για το συναισθηματικό σύμπαν και την ψυχική πληρότητα των πρωταγωνιστριών. Μέσω μιας τολμηρής γλώσσας επιχειρείται κριτική θεώρηση των στερεοτυπικών αντιλήψεων μιας κοινωνίας που γίνεται ανεκτική εκεί που θέλει, τηρεί τα προσχήματα εκεί που θέλει, εξαντλεί την αυστηρότητά της εκεί που θέλει.

Ευγενία Φακίνου

Στο αυτί της αλεπούς

Εκδ. Καστανιώτη, 2016

Σελ. 336

Τιμή 15,90 ευρώ

Σε ένα οικογενειακό χρονικό ξεφυλλίζεται αλληλεπιδραστικά η ζωή τριών γυναικών και μαζί ξεδιπλώνεται ανάγλυφη η ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα. Από την άνιση αναμέτρηση του ανθρώπου με την ιστορική συνθήκη, από τα αμείλικτα χτυπήματα και τις συνεχείς τροπές της μοίρας, αυτό που απομένει συνοψίζεται στην ηθική υπεροχή της ανθρωπιάς, της αλληλοκατανόησης και της συγγνώμης. Ανθρωποι απλοί και ταπεινοί που δοκιμάζονται σκληρά, αλλά την ίδια στιγμή συναισθάνονται με τη μέγιστη βιωματική ένταση την αξία της ανάγκης να μην εκμυστηρευθούν τα ψυχικά τιμαλφή σε ακατάλληλα αφτιά. Να μη μιλήσουν ποτέ στο αφτί της αλεπούς.

Βασίλης Αλεξάκης

Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα

Εκδ. Μεταίχμιο, 2016

Σελ. 280

Τιμή 13,30 ευρώ

Σε ένα εστιατόριο της Αθήνας, ο συγγραφέας συναντιέται με το φάντασμα της μητέρας του και ανταλλάσσουν λίγες κουβέντες. Γέννημα της συνάντησης αυτής είναι το επανεκδοθέν «Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα» (υποψήφιο για τα βραβεία Γκονκούρ και Ρενοντό στη Γαλλία), ευτυχής σύμπραξη της ιδιωτικής με τη μεγάλη Ιστορία, παιγνιώδης συναίρεση του προσωπικού εξομολογητικού τόνου αυτοβιογραφικής πρόθεσης και του δημόσια εκφρασμένου προβληματισμού για φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας.

Στο επίσης επανεκδοθέν «Τάλγκο» (το πρώτο του Αλεξάκη γραμμένο απευθείας στα ελληνικά και γνωστό από την κινηματογραφική του μεταφορά στην ταινία του Τσεμπερόπουλου «Ξαφνικός έρωτας») η πρωταγωνίστρια Ελένη αφηγείται την περιπέτεια της ερωτικής της σχέσης με έναν άντρα που ζει στο Παρίσι και με τον οποίο περνάει κάποιες μέρες στη Βαρκελώνη πριν αυτός την εγκαταλείψει και επιστρέψει στην οικογένειά του. Μια ερωτική ιστορία χωρίς μελοδραματικές εκτροπές και happy end.

Γιάννης Μακριδάκης

Η πρώτη φλέβα

Εκδ. Εστία, 2016

Σελ. 132

Τιμή 12 ευρώ

Ενας ναυτικός διηγείται τις ιστορίες του από τα υπερπόντια ταξίδια του και τις περιστασιακές σχέσεις του με ιερόδουλες. Ο συγγραφικός φακός – δέκτης μετατοπίζεται έπειτα στις προσωπικές διηγήσεις της Λόλας, ιερόδουλης που δούλεψε στην Ντάπια των Χανίων από τη δεκαετία του ’60 έως τη δεκαετία του ’80. Θαλασσινές περιπέτειες, έρωτες, αυτοκτονίες και απαγωγές αισθητοποιούν τους άτυπους κανόνες μιας ζωής που αναπνέει σε καράβια και οίκους ανοχής. Ο κουβεντιαστός τόνος στην εκφορά των βαθιά εξομολογητικών διηγήσεων συνέχει τους δύο αφηγηματικούς πόλους της νουβέλας, αναδεικνύοντας μια επιτυχημένη αφηγηματική σύζευξη που βασίζεται εν πολλοίς στην απόδοση μιας ιδιαίτερης υφολογίας της γραφής, η οποία εκπορεύεται από την ομόλογη κοινωνική προέλευση και εμπειρία των αφηγητών.

Σάκης Σερέφας

Εξω χιονίζει

Εκδ. Πόλις, 2016

Σελ. 120

Τιμή 11 ευρώ

Σε κινηματοθέατρο της Θεσσαλονίκης οργανώνεται το 2015 εκδήλωση για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την άφιξη στην πόλη στρατιωτών της Αντάντ κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα εκτοπλάσματα έξι ξένων στρατιωτών σωματοποιούνται χάρη στις ικανότητες ενός μέντιουμ, παίρνουν θέση επί σκηνής και καταθέτουν εν είδει θεατρικού μονολόγου τις προσωπικές τους εμπειρίες σε διηγήσεις όπου συνυπάρχουν τα στοιχεία της ατομικής μαρτυρίας και της αντικειμενικής ιστόρησης, του πραγματικού και του εξωλογικού. Ο Σερέφας περισώζει τους ήρωές του από την ανωνυμία εξαίροντας εμφατικά την ατομικότητα έναντι της απρόσωπης Ιστορίας μέσα από την αντιηρωική διάθεση, τις μείξεις του τραγικού και του ευτράπελου, τους σκόπιμους αναχρονισμούς, την ειρωνεία και τον (αυτο)σαρκασμό.

Διαμαντής Αξιώτης

Με χίλιους τρόμους γενναίος

Εκδ. Κίχλη, 2016

Σελ. 208

Τιμή 13 ευρώ

Συνεκτικό στοιχείο των 19 διηγημάτων του Διαμαντή Αξιώτη είναι η δραστική αισθητοποίηση της παρουσίας του φόβου σε διάφορες μορφές και εκδοχές. Οι στυλιστικές και αφηγηματικές αρετές των κειμένων ζωντανεύουν τον φόβο των αστέγων που συρρέουν στα συσσίτια, των ψυχικά ασθενών, των στρατιωτών που υπηρετούν στα σύνορα, των οικονομικών μεταναστών. Ηρωες που αναζητούν οδούς διαφυγής από τα νερά μιας οχληρής πραγματικότητας και καθημερινότητας έχοντας ως σωσίβιες λέμβους το όνειρο, τα παραμύθια και τις μνήμες της παιδικής τους ηλικίας. Ηρωες που κατορθώνουν, τελικά, να υπερβούν εαυτούς, να διαρρήξουν τα δεσμά της φύσει ή θέσει ατολμίας τους και να αποδειχθούν «με χίλιους τρόμους γενναίοι».

Χρήστος Χωμενίδης

Νεαρό άσπρο ελάφι

Εκδ. Πατάκη, 2016

Σελ. 320

Τιμή 16,60 ευρώ

Το δόλωμα που θα βγάλει τον Μηνά Αβλάμη από μια ζωή έγκλειστη στην αδιατάρακτη καθημερινότητα ενός άσημου πλέον συγγραφέα στην Κέρκυρα είναι μια πρόσκληση σε δείπνο με σπάνιο κρέας νεαρού άσπρου ελαφιού. Εκεί, κάπου στη Δυτική Μακεδονία, σε μια ψυχεδελική ατμόσφαιρα έντονης εικονοποιίας, ξυπνούν παλιοί εφιάλτες, ανασύρονται μνήμες ενοχικές, ανασταίνονται πρόσωπα – φαντάσματα από το παρελθόν του που θα τον ανακρίνουν υποβάλλοντάς τον σε μια δοκιμασία χωρίς προηγούμενο. Ποιος είναι άραγε ο λογαριασμός όταν αναμετρά κανείς τις χαμένες συγκινήσεις των παιδικών και εφηβικών χρόνων με τα συντριπτικά σταθμά της υποταγμένης ενηλικίωσης; Ποια θα είναι η κατάληξη όταν μια παλιά τραγική ιστορία που στοιχειώνει τον Αβλάμη με αμείλικτες τύψεις και ενοχές θα έρθει ξανά στην επιφάνεια;

Εύα Στάμου

Η εκδρομή

Εκδ. Αρμός, 2016

Σελ. 248

Τιμή 13 ευρώ

Ο Παύλος και η Νάντια αποφασίζουν στον χώρο και στον χρόνο μιας εκδρομής να ανιχνεύσουν την υποδομή και τις προοπτικές της σχέσης τους. Τα αποτελέσματα αυτής της διερεύνησης δεν καταλήγουν στον ίδιο βαθμό αυτεπίγνωσης και για τους δύο. Μυθιστόρημα ψυχογραφικής στόχευσης με έντονο το επικαιρικό στοιχείο, με διεισδυτικές εστιάσεις στην υπόθεση της παθολογίας της σχέσης ανάμεσα στα δύο φύλα, με ισορροπημένη εναλλαγή διαλόγου και τριτοπρόσωπης αφήγησης και με λεπτουργημένη αποτύπωση του φόβου, του δισταγμού, των ανομολόγητων σκέψεων, των εμμονών και της βαθύτερης κυρίαρχης επιδίωξης των πρωταγωνιστών για επιβολή και έλεγχο. Είναι το πέμπτο πεζογραφικό έργο της συγγραφέως που έχει επίσης γράψει το δοκίμιο «Η επέλαση της ροζ λογοτεχνίας».

Δήμητρα Μακρυνιώτη

Τάξε μου

Εκδ. Αλεξάνδρεια, 2016

Σελ. 168

Τιμή 10,60 ευρώ

Τα 25 διηγήματα της Μακρυνιώτη δείχνουν να συνομιλούν θεματολογικά με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στον κλάδο της μικροκοινωνιολογίας που μελετά μικρές ομάδες, μικρά σύνολα και συμβάντα προκειμένου να ανατάμει συνολικότερα την κοινωνική πραγματικότητα. Η αισθαντικότητα της φωτογραφικά αποτυπωμένης λεπτομέρειας είναι διάχυτη σε κείμενα για δύσκολα παιδικά χρόνια, περιπέτειες του σώματος και της ψυχής, δοκιμασίες των σχέσεων, ήρωες της ταπεινής καθημερινότητας στα αφανή γήπεδα της επαρχιακής ζωής, απώλειες και αποχαιρετισμούς.

Ανδρέας Καμπάς (1919-1965)

Επιμέλεια – εργοβιογραφία – ανθολόγηση: Χρήστος Δανιήλ

Εκδ. Αγρα, 2016

Σελ. 320

Τιμή 19,50 ευρώ

Είναι εξόχως αμφίβολο αν όσοι σήμερα γνωρίζουν το όνομα του ποιητή και πεζογράφου Ανδρέα Καμπά γνωρίζουν και το έργο του. Η ανθολόγηση του έργου του με επιμέλεια του Χρήστου Δανιήλ συστήνει στο αναγνωστικό κοινό έναν ποιητή της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, ο οποίος συνδιαμόρφωσε μαζί με άλλους προκατοχικά και μετακατοχικά το πνεύμα του ελληνικού μοντερνισμού, χωρίς μάλιστα να έχει εκδώσει εν ζωή καμία ποιητική συλλογή και έχοντας στο ενεργητικό του ένα έργο διάσπαρτο σε δυσεύρετα τεύχη περιοδικών πριν και μετά τον πόλεμο. Ενα έργο, όπως σημειώνει ο Δανιήλ, που «χαρακτηρίζεται έντονα από το στοιχείο της μεταπολεμικότητας, του βιώματος δηλαδή της εποχής με τα συνεπακόλουθά του».

Μιχάλης Μιχαηλίδης

Οι επόπτες

Εκδ. Νεφέλη, 2016

Σελ. 360

Τιμή 16 ευρώ

Στο έκτο μυθιστόρημά του ο Μιχάλης Μιχαηλίδης παρουσιάζει ως εξωτερικός παρατηρητής την εξέλιξη του μεγαλεπήβολου διακρατικού έργου υποθαλάσσιας σήραγγας μεταξύ Σουηδίας και Δανίας (γέφυρα Ερεσουντ ή Ορεσουντ) εικονογραφώντας με κριτική πολιτική ματιά το πεδίο συμφερόντων που διεκδικούν ανταγωνιστικά οι κατασκευαστικοί κολοσσοί, οι πολυεθνικές εταιρείες της ελεύθερης παγκοσμιοποιημένης αγοράς, οι φορείς της οικονομικής διπλωματίας που αναλαμβάνουν τη διευθέτηση των συναλλαγών. Η δηκτική ματιά του Μιχαηλίδη αποδομεί προοδευτικά τη συνολική ψευδαισθητική εικόνα ευμάρειας που επιβάλλουν οι υπερκατασκευές και που σε τελική ανάλυση, αντί να καταλήγουν σε ευεργετικά αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο, επιτείνουν τις κοινωνικές και οικονομικές παθογένειες.

Κώστας Κουτσομύτης – Ευάγγελος Μαυρουδής

Το κόκκινο τάνγκο

Νίκος Ζαχαριάδης, η άνοδος

και η πτώση ενός ηγέτη

Εκδ. Κέδρος, 2016

Σελ. 568

Τιμή 17,50 ευρώ

Μυθιστορηματική απόδοση της ζωής και της δράσης του ιστορικού και μοιραίου ηγέτη του ΚΚΕ που συνέδεσε το όνομά του, πολύτροπα και καθοριστικά, με μια από τις πιο νευραλγικές ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά περιόδους του ελληνικού αριστερού κινήματος και κυρίως με την πλέον τραγική σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Η μυθιστορηματική γραφίδα ψυχογραφεί την εν πολλοίς αινιγματική και αμφιλεγόμενη αυτή προσωπικότητα από τη στιγμή που ως μεσσίας της Αριστεράς έφτασε στην Ελλάδα με την Απελευθέρωση έως την καταληκτική δυσμένεια στην οποία περιέπεσε εξόριστος στη Σιβηρία, όπου και έθεσε τέλος στη ζωή του μετατρέποντας σε αγχόνη έναν σωλήνα καλοριφέρ.

Χάρης Βλαβιανός

Το κρυφό ημερολόγιο του Χίτλερ

Εκδ. Πατάκη, 2016

Σελ. 542

Τιμή 18,80 ευρώ

«Μυθοπλαστικό ντοκουμέντο» θεωρεί, κατά δήλωσή του, ο Χάρης Βλαβιανός το πρωτοπρόσωπης ημερολογιακής μορφής κείμενό του που συνδυάζει τη μυθοπλασία με την ιστορική αλήθεια, αναπλάθοντας ιδεολογικά και ψυχογραφικά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιας ιστορικής περιόδου με πρωταγωνιστή τον Αδόλφο Χίτλερ. Ο συγγραφέας ανασυνθέτει την περίοδο του διετούς εγκλεισμού (1923-1924) του Χίτλερ στη φυλακή μετά το αποτυχημένο «Πραξικόπημα της μπιραρίας», παρουσιάζοντας ανάγλυφα τα μίση, τις εμμονές, τα πάθη και τις φοβίες μιας διαταραγμένης και συμπλεγματικής προσωπικότητας που με τη δημεγερτική της ρητορική και την οπισθόβουλη έξαψη των πολιτικών και φυλετικών παθών έμελλε να συμπαρασύρει στον όλεθρο δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Βασίλης Κατσικονούρης

Η ρωγμή των 7.45 μ.μ. και άλλες ιστορίες

Εκδ. Καστανιώτη, 2016

Σελ. 110

Τιμή 9,50 ευρώ

Διηγήσεις που παραλίγο θα γίνονταν ιστορίες και έμειναν ημιτελείς αντίλαλοι, καθώς η ανασυρόμενη μνήμη ερχόταν και έφευγε: 7.15 μ.μ. μιας Τετάρτης του Απρίλη του αιώνα που διανύουμε, ο Ιάσων, καθηγητής Φυσικής, λούστηκε από ένα υπερφυσικό φως ενώ δίδασκε το μάθημα. Και έτσι ξεπήδησαν οι ιστορίες του σαν όνειρα και αναμνήσεις. Σαν ρωγμές που ανοίγουν και κλείνουν και ανάμεσά τους κυλάει η ζωή. «Μια ρωγμή εδώ, μια ρωγμούλα εκεί…» ανάμεσα σε παλιές κασέτες, φιλιά που μοσχοβολούσαν φρουτόκρεμα και γάλα, παλιά παιδικά παιχνίδια που χάθηκαν, ένα τζάμι βιτρό, μια σπασμένη στάση λεωφορείου, ένα μεσημέρι του ’70 στην Ομόνοια. Και ο συγγραφέας αγωνιά να καταγράψει ό,τι πρόλαβε να δει και να νιώσει ανάμεσα στις ρωγμές.

Ελένη Γιαννακάκη

Σκούρο γκρι, σχεδόν μαύρο

Εκδ. Πατάκη, 2016

Σελ. 200

Τιμή 9,70 ευρώ

Ενας αλύπητος αντιρρητικός λόγος απέναντι σε μια κοινωνία που η βιομηχανία της υπεσχημένης αισθητικής τελειότητας ευαγγελίζεται ευημερία και αιώνια νιάτα, θέτοντας τα γερατειά στο περιθώριο της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής. Ο σπαρακτικός εσωτερικός μονόλογος μιας ηλικιωμένης γυναίκας με Πάρκινσον και άνοια σε ένα γηροκομείο ισοδυναμεί με έκκληση για ανθρωπιά και με στοιχειώδη αξίωση για σεβασμό στην ανθρώπινη αυταξία και αξιοπρέπεια. Το κείμενο ανάγεται σε συνολική κριτική θεώρηση των σύγχρονων «αναπτυγμένων» κοινωνιών και των γκρίζων, σχεδόν μαύρων πεδίων της αδιαφορίας τους αναφορικά με τους βαθμούς «ευδοκίμησής» τους στην προστασία των αδυνάμων και στην άρση των κοινωνικών αποκλεισμών. Γλώσσα τολμηρού ρεαλισμού που δεν φείδεται αιχμηρότητας.

Ηλίας Μαγκλίνης

Πρωινή γαλήνη

Εκδ. Μεταίχμιο, 2016

Σελ. 466

Τιμή 17,70 ευρώ

Ενας νέος άνθρωπος επιχειρεί σαν σύγχρονος Ικαρος να υπερβεί τον εαυτό του πετώντας ψηλά στους αιθέρες, μακριά από το σιδεράδικο του πατέρα του στην Εδεσσα. Με φόντο μια ευρύχωρη ανθρωπογεωγραφία μεταξύ της Ελλάδας του Εμφυλίου, της Αμερικής και της Χώρας της Πρωινής Γαλήνης, της Κορέας, υφαίνεται το αρχετυπικό σχήμα φιλόδοξης ανόδου και συντριπτικής πτώσης, φωτεινής προσδοκίας και αλγεινής ματαίωσης μέσα από ένα επίπονο ταξίδι αυτογνωσίας και ενδοσκόπησης ανάμεσα σε ανεκπλήρωτους πόθους και πρόωρα προδομένα όνειρα. Ενα αντιπολεμικό μυθιστόρημα, ωδή στον αγώνα του ανθρώπου να επικυρώνει αδιάλειπτα τη διακηρυγμένη άρνησή του στην ακίνητη και ετοιμοπαράδοτη ζωή. Τη διακηρυγμένη αξίωσή του να γίνει ο μηχανοδηγός και να μη μείνει ένας απλός επιβάτης στην αμαξοστοιχία της Ιστορίας.

Μαριλένα Παπαϊωάννου

Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους φούρνους

Εκδ. Εστία, 2016

Σελ. 140

Τιμή 11 ευρώ

Η νουβέλα καταγράφει πραγματικό γεγονός που η συγγραφέας βρήκε θησαυρισμένο στις προσωπικές σημειώσεις συγγενικού της προσώπου. Η ιστορική μαρτυρία συμπλέκεται αριστοτεχνικά με τη μυθοπλασία. Ως χώρος της δράσης δηλώνονται οι φυλακές Βούρλων του Πειραιά, αλλά το συμβάν που εξιστορείται διαδραματίστηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Η δραστική αμεσότητα της αφήγησης αναφορικά με τις άθλιες συνθήκες κράτησης των πολιτικών κρατουμένων θα μπορούσε να παραλληλιστεί μόνο με το αυθεντικό κινηματογραφικό πλάνο. Ατμοσφαιρική υποβολή της εφιαλτικής αίσθησης της αναμονής του βασανιστή Καμουζά, του διαβόητου για τις βάρβαρες ανακριτικές μεθόδους του. Ενα κείμενο ερωτικό (το γραπτό του Φώτη) αναζητά οδό διαφυγής από το κολαστήριο της ασχήμιας για να προσδώσει στη νουβέλα το καταστάλαγμα της αισιόδοξης αίσθησης ότι η ίδια η ζωή και η ανωτερότητα των ευγενών αισθημάτων πάντα θα νικούν την παραφροσύνη της βίας.

Μιχάλης Φακίνος

Φύλακας στην πισίνα

Εκδ. Κέδρος, 2016

Σελ. 264

Τιμή 14 ευρώ

Το μυθιστόρημα αισθητοποιεί το παιχνίδι της αναμέτρησης που ξεκινά ανάμεσα στη μνήμη και τη λήθη όταν ένα πλακάκι ξεκολλά και σπάει στον πυθμένα της άδειας πισίνας στην κορυφή του Λόφου των Λύκων ξυπνώντας τον φύλακα (ο ήρωας του μυθιστορήματος που την προστατεύει από τη φθορά και τους βανδαλισμούς) και μαζί με αυτόν λανθάνοντα όνειρα και ακριβές υποθήκες. Η μνήμη αναδεικνύεται εφτάψυχη νικήτρια παρά τις στρεβλώσεις που επιχειρούν οι επίδοξοι παραχαράκτες της ιστορικής αλήθειας, η οποία μένει καλά κρυμμένη και απαραβίαστη σε δύο φωτογραφίες, μία από τον Α’ και μία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενα μυθιστόρημα δραστικών μεταφορικών υποβολών, ονειρικών και πραγματικών καταστάσεων, συντριμμάτων και προσδοκιών, οργανικά ενταγμένο στο γνώριμο σύμπαν της αναγνωρίσιμης μυθοπλαστικής συνέχειας και συνέπειας του συγγραφέα.

Βάνα Λυδάκη

Θάλαμος (20)14

Εκδ. Κέδρος, 2016

Σελ. 256

Τιμή 12,50 ευρώ

Γιατρός η συγγραφέας εστιάζει τον μυθιστορηματικό φακό της στον θάλαμο με το νούμερο 14, τον καταληκτικό σταθμό στις ζωές των ηρώων της. Ενα δυναμικό πεδίο δραματικής και συγκινησιακής έντασης και οριακότητας όπου καταγράφονται η εναγώνια αναμονή, η άνιση μάχη με την αρρώστια, προσωπικοί απολογισμοί και βιώματα. Ιστορίες ανταλλάσσονται από τους συνδαιτυμόνες στο τραπέζι του ανθρώπινου πόνου, ενώ η ηρωίδα γιατρός αγωνίζεται, παραβιάζοντας θεσμικά προσκόμματα, να παράσχει τις υπηρεσίες της σε όλους, ανασφάλιστους και μη, πιστή στον ύψιστο ιπποκράτειο κώδικα αλλά και αντιμέτωπη με το υπηρεσιακό πρωτόκολλο. Ενα πολύπτυχο μυθιστόρημα όπου οι ιστορίες των ανθρώπων εισχωρούν και εγκατοικούν η μία στην άλλη για να συστήσουν ένα μέτωπο διαμαρτυρίας απέναντι στα αιώνια προβλήματα των κοινωνικών ανισοτήτων, της φτώχειας και των αποκλεισμών.

Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Υπουργός Νύχτας

Εκδ. Πατάκη, 2016

Σελ. 400

Τιμή 16,50 ευρώ

Μπορεί ο ίδιος άνθρωπος να είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτης γραφείου τελετών, πολιτικός και αρχηγός συμμορίας αναμειγμένος σε κυκλώματα υποκοσμικής παρανομίας και σκοτεινών συναλλαγών; Ο Σκαμπαρδώνης μάς διαβεβαιώνει με ειρωνεία και σαρκασμό ότι μπορεί και μάλιστα ονομάζεται «Υπουργός Νύχτας». Και μπορεί όσο του το επιτρέπει μια κοινωνία ιδεολογικά απογυμνωμένη, υπάκουη στον κομφορμισμό, την απληστία, την ιδιοτέλεια και τις καταναλωτικές ψευδαισθήσεις, μια κοινωνία με αμβλυμμένες αντιστάσεις απέναντι στη συστηματική απαξίωση των ηθικών αναστολών. Μια ακροβασία ανάμεσα στο αληθινό και το δυνητικά αληθινό, μια δραματική και ευτράπελη μαζί απεικόνιση της σύγχρονης παραφροσύνης, της φαυλεπίφαυλης πολιτικής ανέλιξης και της ακάθεκτης εξάρθρωσης δομών και θεσμών.

Ελεάννα Βλαστού

Ο βιογράφος

Εκδ. Πόλις, 2016

Σελ. 176

Τιμή 12 ευρώ

Ο πατριάρχης της κερκυραϊκής οικογένειας Χριστοδούλου, γνωστής για την κλωστοϋφαντουργική της επιχειρηματική δράση, καλεί έναν άνεργο δημοσιογράφο να βιογραφήσει την οικογενειακή «αυτοκρατορία». Η έμμεση πλην επιτακτική υπόδειξή του είναι να υπερτονισθούν τα επιτεύγματα της ευμαρούς οικογένειας και να παραλειφθούν επιμελώς οι μελανές σελίδες του ύποπτου και σκοτεινού ρόλου της στην Κατοχή. Μια νουβέλα που υποβάλλει σε αμείλικτη κριτική θεώρηση την ελληνική μεταπολεμική και μεταπολιτευτική κοινωνία, αποκαλύπτοντας ένα παρασκήνιο αδίστακτων συναλλαγών, υποκρισίας και καιροσκοπισμού.

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Βερονάλ

Εκδ. Μεταίχμιο, 2016,

Σελ. 170

Τιμή 12,20 ευρώ

Μια μυθιστορηματική βιογραφία για την τραγική προσωπικότητα του κλασικού φιλολόγου Ιωάννη Συκουτρή που αναζωογόνησε με το σπάνιο φιλολογικό του αισθητήριο, με την παιδεία και με την ευρυμάθειά του τις κλασικές σπουδές, αποδεσμεύοντάς τες από τα τυπολατρικά δεσμά του κατεστημένου ακαδημαϊκού πρωτοκόλλου της εποχής. Το αφήγημα παρακολουθεί την τραγική περιπέτεια του ήρωά του στους λαβυρίνθους της υπαρξιακής του αγωνίας, των αντικειμενικών δυσκολιών και των προσωπικών του αδυναμιών και αδιεξόδων που τον ώθησαν στη λήψη υπερβολικής δόσης Βερονάλ. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει έναν μεγάλο διανοητή που οι εφημερίδες ήθελαν τον θάνατό του να προέρχεται από ανακοπή, το πανεπιστημιακό κατεστημένο τού ανέκοψε την εξέλιξη στη βαθμίδα του καθηγητή και η επίσκεψή του στη Γερμανία του Μεσοπολέμου διέψευσε μοιραία τους έως τότε ιδεολογικούς οραματισμούς του.

Θωμάς Κοροβίνης

Ο κατάδεσμος

Εκδ. Αγρα, 2016

Σελ. 96

Τιμή 9,50 ευρώ

Η Ζηνοβία, τυραννικά έγκλειστη από τα δεκαέξι της στο δεσμωτήριο ενός τριακονταετούς έγγαμου βίου, ξεσπά σε έναν χειμαρρώδους και ευρηματικής αθυροστομίας μονόλογο εναντίον του συζύγου της, του Πραξιτέλη, επιτυγχάνοντας την προσωπική της κάθαρση και λύτρωση. Υπό το πρίσμα μιας γενικότερης θεώρησης καταριέται (κατάδεσμος: είδος κατάρας) και καταδικάζει στο πρόσωπό του ακραία και διαχρονικά ανδρικά ελαττώματα που φέρει ο κάθε σύγχρονος Πραξιτέλης, τα οποία ελέγχονται παρόντα ακόμα και στην πλέον αδιόρατη πτυχή της κοινής μας καθημερινότητας.

Αλέξης Πανσέληνος

Η κρυφή πόρτα

Εκδ. Μεταίχμιο, 2016

Σελ. 184

Τιμή 11 ευρώ

Ο μεσήλικος Ευγένιος, μοναχικός μεταφραστής στην παρηκμασμένη Αθήνα της κρίσης και συγγραφέας με ναυαγισμένες φιλοδοξίες, περιορίζει στο ελάχιστο τις προσωπικές του ανάγκες και απολαύσεις στο πλαίσιο μιας απόλυτα ολιγαρκούς και μετρημένης ζωής. Δεν έχει υπολογίσει, ωστόσο, τον αστάθμητο παράγοντα του απροσδόκητου και αναπάντεχου γεγονότος που κάποια στιγμή εισβάλλει στη ζωή του από την κρυφή πόρτα, αυτήν που διαχωρίζει το διαμέρισμά του από εκείνο της νεαρής όμορφης νοικάρισσας, της Μαρίας. Η πόρτα αυτή δεν θα αργήσει να γίνει η δίοδος που θα αφυπνίσει ένα παρελθόν που τελεί εν υπνώσει, θα εκτροχιάσει τη διάταξη των πραγμάτων που έως τότε τηρούσε ο Ευγένιος, θα γίνει η λέμβος που θα τον εκβάλει στα νερά της λυτρωτικής ή (και) αυτοκαταστροφικής πρόκλησης.