Με ένα λευκό T- shirt, φόρμα και ένα μαντήλι, ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι περπάτησε γύρω από το πλήθος και στη συνέχεια κάθισε στο χαλάκι του και ξεκίνησε να κάνει και ο ίδιος γιόγκα, στη δεύτερη Διεθνή Ημέρα Γιόγκα, στο Τσαντιγκάρ της Ινδίας.

Ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός που το 2014 είχε καταθέσει αίτημα προς τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), έτσι ώστε η 21η Ιουνίου κάθε χρόνου να καθιερωθεί ως Διεθνή Ημέρα Γιόγκα (International Yoga Day). Έτσι και έγινε.

Φέτος, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυστραλία, Τυνησία, Σουδάν, Ιράκ, Αμερική και φυσικά η Ινδία ήταν μερικές από τις χώρες που συμμετείχαν στην Διεθνή Ημέρα Γιόγκα και καλωσόρισαν το καλοκαίρι.

Ακολουθώντας μια μακρόχρονη παράδοση, χιλιάδες οπαδοί γιόγκα συγκεντρώθηκαν στην Times Square της Νέας Υόρκης χθες Δευτέρα, για να σηματοδοτήσουν το θερινό ηλιοστάσιο, τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Κατά τη διάρκεια της 14ης ετήσιας εκδήλωσης , οι γιόγκι μετέτρεψαν το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης σε ένα υπαίθριο μάθημα γιόγκα, παρά τα αυτοκίνητα, την κίνηση και τη φασαρία του Μανχάταν.

Το πρώτο μάθημα άρχισε στις 5.00 π.μ. και το τελευταίο στις 19.30. Τα μαθήματα ήταν ελεύθερα και ανοιχτά σε επαγγελματίες γιόγκα όλων των επιπέδων. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν αισθητή. Χιλιάδες χαλάκια γιόγκα διανεμήθηκαν δωρεάν, τα οποία στρώθηκαν σε διαβάσεις πεζών.

Πέρυσι, κατά την πρώτη διεθνή ημέρα γιόγκα που έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 17.000 άνθρωποι συμμετείχαν .

Στο Μπαγκλαντές, άνθρωποι από κάθε κοινωνική τάξη έλαβαν μέρος σε ένα μάθημα γιόγκα κατά τη διάρκεια της δεύτερης Διεθνούς Ημέρας Γιόγκα που διοργανώνεται από την ινδική High Commisiion στο Κλειστό Στάδιο στη Ντάκα.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε πει πέρυσι: «Η γιόγκα είναι ένα ανεκτίμητο δώρο της αρχαίας παράδοσης της Ινδίας. Αυτή η παράδοση είναι 5000 ετών. Ενσαρκώνει την ενότητα του μυαλού και του σώματος, της σκέψης και της δράσης, της αυτοσυγκράτησης και της εκπλήρωσης, καθώς και της αρμονίας ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Είναι μια ολιστική προσέγγιση στην υγεία και την ευεξία. Δεν πρόκειται για άσκηση, αλλά για μία διαδρομή, μέσα από την οποία ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει την αίσθηση της ενότητας με τον εαυτό του, τον κόσμο και τη φύση. Η γιόγκα μας βοηθά να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και μπορεί να βοηθήσει στην ευημερία. Ας εργαστούμε για την υιοθέτηση μιας Διεθνούς Ημέρας Γιόγκα».