Μετά από τρία χρόνια εργασιών και με νέο «πρόσωπο» ανοίγει τις πύλες του για το κοινό το μυκηναϊκό Ανάκτορο του Νέστορος στον Ανω Εγκλιανό Μεσσηνίας.

Στον χώρο υπάρχει νέο στέγαστρο προστασίας κατασκευασμένο από δομικό χάλυβα, το οποίο καλύπτει έκταση 3.185 τ.μ.

Ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος διαθέτει, επίσης, νέες υποδομές περιήγησης με αξιοποίηση νέας τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας.

Η ακμή του Ανακτόρου του Νέστορος καλύπτει την περίοδο περίπου από το 1300 π.Χ. έως το 1200 π.Χ. Καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του 12ου αιώνα π.Χ.

Ο αρχαιολογικός χώρος είχε κλείσει τις πύλες του για το κοινό τον Δεκέμβριο του 2012.

Εγκαίνια την Κυριακή

Το Ανάκτορο του Νέστορος, το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο της ηπειρωτικής Ελλάδας, συμβάλλει αποφασιστικά στην γνώση μας για τις αρχιτεκτονικές δομές των ανακτορικών κέντρων της Υστερης Εποχής του Χαλκού (1680-1060 π.Χ.).

O πλούτος των κινητών ευρημάτων καθώς και τα σπαράγματα των τοιχογραφιών έχουν αναδείξει την απαράμιλλη μυκηναϊκή τέχνη, την υψηλή εξειδίκευση των καλλιτεχνών, αλλά και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του Ανακτόρου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή στις 12:00 από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Τα έργα υλοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Εργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων 2007-2013», με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του Ανακτόρου του Νέστορος στον Ανω Εγκλιανό Μεσσηνίας.