Ο 45χρονος Μάρτιν Ντούραμ δολοφονήθηκε στο σπίτι του στο Μίσιγκαν πριν από έναν χρόνο, και δίπλα του βρέθηκε η βαριά τραυματισμένη σύζυγός του. Ισως όμως τη λύση για τη Δικαιοσύνη την δώσει ο παπαγάλος του νεκρού που φαίνεται ότι ήταν παρών και έχει αρχίσει πλέον να «κελαηδάει»…

Το ερώτημα που απασχολεί την αστυνομική έρευνα είναι εάν η σύζυγος σκότωσε τον Ντούραμ και στην συνέχεια προσπάθησε να αυτοκτονήσει αλλά δεν τα κατάφερε.

Το περιβάλλον του θύματος υποστηρίζει πως ο παπαγάλος, ονόματι «Μπαντ», επαναλαμβάνει τις τελευταίες φράσεις του Ντούραμ: «Don’t f*** shoot» («Μην πυροβολείς, γαμ*…»).

Επιπλέον, υποστηρίζουν, «μιμείται ξεκάθαρα» φωνές ενός ανδρόγυνου να μαλώνει -κάτι που, αφήνουν να εννοηθεί, ενισχύει το σενάριο ότι η σύζυγος τού Ντούραμ ευθύνεται για τη δολοφονία.

Ο παπαγάλος έχει περάσει στην φροντίδα της πρώην συζύγου τού Ντούραμ, της Κριστίνα Γκέλερ. Ο πατέρας του θύματος, Τσαρλς Ντούραμ, δηλώνει στο NBC πεπεισμένος πως ο παπαγάλος ήταν παρών και επαναλαμβάνει όσα άκουσε.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας της οικείας κομητείας Νιουέιγκο, Ρόμπερτ Σπρίνγκστεντ, εμφανίζεται επιφυλακτικός για τη δικαστική αξία που έχει ο παπαγάλος.

«Δεν έχω υπόψη μου κάποιο ανάλογο προηγούμενο» λέει στο Associated Press, αν και φροντίζει να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά: «Σίγουρα, όσο προχωρούμε την υπόθεση, ίσως βρεθεί εκεί κάτι που μπορούμε να κοιτάξουμε», λέει.