Η φωτογραφία ενός πνιγμένου παιδιού προσφύγων στην αγκαλιά γερμανού διασώστη διανεμήθηκε από την ανθρωπιστική οργάνωση Sea-Watch σε μια προσπάθεια να ξυπνήσει συνειδήσεις και να πείσει τις ευρωπαϊκές αρχές ότι πρέπει να διασφαλίσουν τη διέλευση των προσφύγων. Η φωτογραφία ενός ακόμη «Αϊλάν» ήρθε στην δημοσιότητα εν μέσω φόβων ότι περισσότεροι από 700 άνθρωποι πνίγηκαν σε ναυάγια στην Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα.

Το μωρό, που απ' ό,τι φαίνεται δεν είναι πάνω από ενός έτους, περισυλλέχθηκε από τη θάλασσα την Παρασκευή μετά την ανατροπή ξύλινου σκάφους. Σαράντα πέντε σοροί έφθασαν την Κυριακή στο νότιο ιταλικό λιμάνι Ρέτζο Ντι Καλάμπρια με πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο διέσωσε 135 επιζώντες από το ίδιο ναυάγιο.

Η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση Sea-Watch, που διαχειρίζεται σκάφος διάσωσης στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λιβύη και την Ιταλία, διένειμε τη φωτογραφία η οποία ελήφθη από εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων πάνω στο σκάφος και δείχνει διασώστη να κρατάει στην αγκαλιά του το μωρό σαν να κοιμάται.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο διασώστης, ο οποίος λέγεται Μάρτιν, αλλά δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει το επώνυμό του, ανέφερε πως όταν είδε το μωρό στην θάλασσα έμοιαζε «με κούκλα, με τα χέρια ανοιχτά».

«Το έπιασα από τον πήχη του χεριού του και τράβηξα αμέσως το ελαφρύ σώμα προστατευτικά στην αγκαλιά μου, σαν να ήταν ακόμη ζωντανό... Είχε τα χέρια ανοικτά με τα μικροσκοπικά δάχτυλά του στον αέρα, ο ήλιος έλαμπε στα φωτεινά, φιλικά αλλά ακίνητα μάτια του»....

Ο διασώστης, πατέρας τριών παιδιών και μουσικοθεραπευτής στο επάγγελμα, συνέχισε: «Αρχισα να τραγουδώ για να παρηγορήσω τον εαυτό μου και να εκφράσω αυτή την αδιανόητη στιγμή που σου σκίζει την καρδιά. Μόλις έξι ώρες πριν, το παιδί ήταν ζωντανό».

Δίνει πρόσωπο σε περισσότερους από 8000 ανθρώπους...

Οπως η φωτογραφία του τρίχρονου Σύρου Αϊλάν, το άψυχο κορμάκι του οποίου βρέθηκε σε τουρκική παραλία πέρυσι, η φωτογραφία δίνει ένα πρόσωπο στους περισσότερους από 8.000 ανθρώπους οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Μεσόγειο από τις αρχές του 2014.

Πολύ λίγα στοιχεία είναι γνωστά για το παιδάκι το οποίο, σύμφωνα με τη Sea-Watch, παραδόθηκε αμέσως στο ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι διασώστες δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αν το βρέφος ήταν αγόρι ή κορίτσι και δεν είναι γνωστό ούτε αν η μητέρα ή ο πατέρας του περιλαμβάνονται στους επιζώντες.

Η Sea-Watch περισυνέλεξε άλλα 25 πτώματα, ανάμεσά τους και ενός άλλου παιδιού, σύμφωνα με μαρτυρίες του πληρώματος στο Reuters, και αποφάσισε ομόφωνα να δημοσιοποιήσει τη φωτογραφία.

«Επειτα από τα καταστροφικά γεγονότα γίνεται φανερό στις οργανώσεις που βρίσκονται στο πεδίο πως οι εκκλήσεις πολιτικών της ΕΕ να αποτραπεί ο θάνατος και άλλων ανθρώπων στην θάλασσα καταλήγει να είναι νεκρό γράμμα» ανέφερε η Sea-Watch σε ανακοίνωσή της στα αγγλικά που διανεμήθηκε μαζί με τη φωτογραφία.

«Αν δεν θέλουμε να βλέπουμε τέτοιες εικόνες, πρέπει να σταματήσουμε να τις δημιουργούμε» ανέφερε η Sea-Watch, καλώντας την Ευρώπη να επιτρέψει στους πρόσφυγες ασφαλή και νόμιμη διέλευση ως έναν τρόπο για να σταματήσουν η διακίνηση ανθρώπων και άλλες τραγωδίες.

Τουλάχιστον 700 μετανάστες ενδέχεται να πνίγηκαν την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία σημειώθηκαν οι περισσότερες διελεύσεις προσφύγων από τη Λιβύη στην Ιταλία φέτος, ανέφερε την Κυριακή η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το σκάφος που μετέφερε το μωρό είχε αποπλεύσει από τις ακτές της Λιβύης κοντά στην Σαμπράτα, και στην συνέχεια άρχισε να μπάζει νερά, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων που περισυνέλεξε την Κυριακή η οργάνωση Save the Children. Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν πάνω στο σκάφος όταν ανατράπηκε, δήλωσαν επιζώντες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από