Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα 5.500 κλινικοί και 3.500 εργαστηριακοί γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση εξόφλησής τους από τον ΕΟΠΥΥ. Μοιραία, η 1η Ιουνίου είναι και η ημέρα έναρξης της ταλαιπωρίας 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του Οργανισμού, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν την επίσκεψη από την τσέπη τους.

Το προεδρείο της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ σε μια προσπάθεια να μετριάσει την οικονομική αιμορραγία των ασθενών συστήνει στα μέλη της να τηρήσουν –για όσο διάστημα διαρκέσει η επίσχεση –τη σύμβαση με το Ταμείο, που προβλέπει ότι η αμοιβή τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10 ευρώ.

Ωστόσο, είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε γιατρού να ζητήσει επιπλέον χρήματα, πέραν του πλαισίου που ορίζει ο Οργανισμός.
«Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εμείς επιμένουμε ότι οι συμβεβλημένοι γιατροί οφείλουν να μη διεκδικούν υπερβολικές τιμές, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες» τονίζει στα «ΝΕΑ» η πυρηνικός γιατρός και πρόεδρος της Ενωσης Αννα Μαστοράκου.
Τα χρήματα που θα καταβάλουν οι ασφαλισμένοι ενδέχεται να τα λάβουν εκ των υστέρων, υπό την προϋπόθεση ότι ο Οργανισμός θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καταβάλουν τις αποδείξεις ώστε να τους επιστραφεί το ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για ιατρική εξέταση.

Εναλλακτική λύση –για τους ασφαλισμένους που δεν επιθυμούν ή δεν δύνανται να επιβαρυνθούν για ιατρική εξέταση ή συνταγογράφηση –είναι τα μονίμως συμφορημένα δημόσια νοσοκομεία και οι δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) που τελούν υπό κατάρρευση εξαιτίας των ελλείψεων σε ειδικευμένους γιατρούς πρώτης γραμμής.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ. Υπό τις συνθήκες αυτές η Ενωση κάνει λόγο για «απαξίωση του ιατρικού έργου σε μια οικονομικά ζημιογόνο και άκρως ψυχοφθόρα σύμβαση».

Και αυτό διότι εκτός από το γεγονός ότι δεν έχει καταβληθεί καμία πληρωμή από τον Ιανουάριο και έπειτα, η στάση πληρωμής του ΕΟΠΥΥ το 2015 για τις επισκέψεις του δεύτερου εξαμήνου «χρεώνει τους κλινικούς γιατρούς με έναν επιπρόσθετο φόρο (βάσει της έκδοσης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών) που κυμαίνεται από 1.200 έως 4.200 ευρώ ανάλογα με τη δήλωση εισοδήματος».
Προειδοποιητική επιστολή όμως έστειλε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) λίγες ώρες πριν από την έναρξη της επίσχεσης, στην οποία σημειώνει ότι «οι ιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ παραμένουν απλήρωτοι για το πρώτο τετράμηνο του 2016, ενώ έχουν εκδοθεί τα σχετικά τιμολόγια».

Και καταλήγει: «Σας καλούμε όπως άμεσα παρέμβετε για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ αλλά και όπως προβείτε στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ιατρών για τα έτη 2011 και εφεξής, άλλως επιφυλασσόμαστε για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μας».

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ. Μέτωπο ωστόσο έχει ανοίξει ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας και με τον κλάδο των φαρμακοποιών. Αφορμή η διάταξη που προβλέπει μπόνους για τους υπαλλήλους-ράμπο του ΕΟΠΥΥ, δίνοντας έτσι μεγάλη έμφαση στους ελέγχους με στόχο να εντοπιστούν παρεμβατικές συμπεριφορές εκ μέρους των παρόχων.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με έγγραφό του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σημειώνει ότι «είναι απολύτως απαράδεκτη η προσπάθεια να βαφτιστεί μισθολογική αύξηση προς τους εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ η υπόσχεση περί παροχής οικονομικών κινήτρων, προκειμένου να διαπιστώσουν περισσότερες παραβάσεις και να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές».

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Ούτε ένας παιδίατρος

Στις νοσοκομειακές μονάδες Κοζάνης, Γρεβενών, Ροδόπης, Ξάνθης, Καστοριάς, Καβάλας, Σουφλίου, Σερρών, Κατερίνης, Γιαννιτσών, Εδεσσας, αλλά και σε όλο τον Νομό Χαλκιδικής δεν υπηρετεί ούτε ένας παιδίατρος. Αντίστοιχα κενά παρατηρούνται και σε καρδιολόγους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.