Το ολυμπιακό τουρνουά του τένις θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα πέμπτο Γκραν Σλαμ και οι αθλητές να παίρνουν βαθμούς που θα υπολογίζονται στην παγκόσμια κατάταξη. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο Νόβακ Τζόκοβιτς, Νο 1 στον κόσμο, με αφορμή την αποχώρηση από τους αγώνες του Ρίο ενός από τους τοπ αθλητές, του Αμερικανού Τζον Ισνερ (Νο 17).

«Θα έπρεπε να παίρνουμε βαθμούς από το ολυμπιακό τουρνουά και δεν καταλαβαίνω γιατί να μην ισχύει. Στο ολυμπιακό τουρνουά συμμετέχουν οι καλύτεροι αθλητές στον κόσμο. Είναι ουσιαστικά το πέμπτο τουρνουά Γκραν Σλαμ και είναι σημαντικό για εμάς καθώς διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Πιστεύω ότι το θέμα θα πρέπει να επανεξεταστεί» είπε ο Τζόκοβιτς, ο οποίος θα είναι τον Αύγουστο στο Ρίο.

«Για να είμαι ειλικρινής, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν βαθμοί είναι ένας σημαντικός παράγοντας» εξήγησε ο Ισνερ, δικαιολογώντας την απόφασή του. Παράλληλα πρόσθεσε ότι και το πρόγραμμα είναι επιβαρημένο, καθώς αμέσως μετά το Γουίμπλεντον είναι η προημιτελική φάση του Ντέιβις Καπ και μετά το Ρίο το αμερικανικό Οπεν στη Νέα Υόρκη.

Για το θέμα αυτό πάντως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τένις με τις ενώσεις επαγγελματιών αθλητών και αθλητριών.

Ο Τζόκοβιτς προκρίθηκε εύκολα στον δεύτερο γύρο του Ρολάν Γκαρός με νίκη επί του Γεν Χσουν Λου (Ταϊβάν), 6-4, 6-1, 6-1. Το ίδιο άνετη ήταν και η πρόκριση του Ραφαέλ Ναδάλ επί του Αυστραλού Σαμ Γκροθ (6-1, 6-1, 6-1). Στο μεταξύ, η νύχτα ωφέλησε τελικά τον Αντι Μάρεϊ. Ο Σκωτσέζος που είχε χάσει τα δύο πρώτα σετ από τον Τσέχο Ράντεκ Στέπανεκ μείωσε σε 2-1 και προηγήθηκε 4-2 στο τέταρτο, όταν το ματς διακόπηκε επειδή νύχτωσε.

Οταν συνεχίστηκε χθες το πρωί, ο Μάρεϊ με περισσότερη ενέργεια επικράτησε 6-3, 7-5.

Στις γυναίκες, η έκπληξη ήταν ο αποκλεισμός της Αντζέλικ Κέρμπερ (Νο 3). Η Γερμανίδα, νικήτρια στο Οπεν της Αυστραλίας τον περασμένο Ιανουάριο, αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από την Κίκι Μπέρτενς (Ολλανδία, Νο 58) με 6-2, 3-6, 6-3. Εύκολα συνέχισε στον β’ γύρο η Σερένα Ουίλιαμς (6-2, 6-0 τη Σλοβάκα Ριμπαρίκοβα).