«Όχι» στον ακροδεξιό πρόεδρο λέει η Αυστρία, σύμφωνα με το BBC και αυστριακά μέσα ενημέρωσης.

Νέος πρόεδρος της χώρας εξελέγη ο οικολόγος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος απέτρεψε τον Νόρμπερτ Χόφερ να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός ηγέτης στην ΕΕ.

Πύρρειος η νίκη για τον Βαν Ντερ Μπέλεν, καθώς το βράδυ της Δευτέρας οι δύο υποψήφιοι βρίσκονταν πολύ κοντά στα ποσοστά και μάλιστα ο υποψήφιος της Ακροδεξιάς ηγείτο της αναμέτρησης.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στη χώρα είναι οι δηλώσεις του Χόφερ το βράδυ της Κυριακής: «Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Το πρώτο είναι να είμαι αύριο πρόεδρος της Αυστρίας. Το δεύτερο να είναι σε δύο χρόνια καγκελάριος ο Στράχε και, επιπλέον, σε τέσσερα χρόνια θα είμαι πρόεδρος».

Το αποτέλεσμα έκριναν οι επιστολικές ψήφοι που ανέρχονταν σε περίπου 12% των ψήφων στη χώρα.

Το βράδυ της Κυριακή ανακοινώθηκε ότι τα αποτελέσματα έφερναν πρώτο τον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ με ποσοστό 51,9%, έναντι 48,1% για τον οικολόγο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

Το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων SORA προέβλεπε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν 50 – 50, με οριακή επικράτηση μερικών χιλιάδων ψήφων για τον βαν ντερ Μπέλεν.

Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) πανηγύριζε για την έκβαση της κάλπης, με τον αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να μιλά για «ιστορικό αποτέλεσμα» και να διατρανώνει πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε νικήσει, βρισκόμαστε πλεόν στο κέντρο της κοινωνίας».

Ο 45χρονος Χόφερ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε καλλιεργήσει την εικόνα «μετριοπαθούς» φιγούρας (σε σύγκριση με τον αρχηγό του κόμματός του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε) -αλλά η στάση που υποστήριζε ήταν στη γραμμή του κόμματός του, με άξονα τις αντιμεταναστευτικές θέσεις και την αντίθεση στην ΕΕ.

Ο Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος είχε τη στήριξη του κόμματος των Πρασίνων, βγήκε πρώωτος σε 9 από τις 10 μεγάλες πόλεις της Αυστρίας, ενώ ο Χόφερ επικράτησε στις αγροτικές περιοχές.