Το ποσοστό του κόμματος της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών, κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη οργής των ψηφοφόρων για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε την κρίση των προσφύγων, παρά την πρόσφατη μεγάλη μείωση των νέων αφίξεων.

Η δημοσκόπηση Deutschlandtrend που διενεργήθηκε από την εταιρεία Infratest dimap για τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα ARD / WDR κατέδειξε ότι το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU) της Μέρκελ υποχώρησε κατά μία εκατοστιαία μονάδα στο 32%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011 σε αυτήν την επαναλαμβανόμενη έρευνα.

Παρότι οι Γερμανοί είχαν καλωσορίσει αρχικά το κύμα των μεταναστών και προσφύγων το περασμένο καλοκαίρι, η κατάσταση αντιστράφηκε το φθινόπωρο και έκτοτε η κρίση βαραίνει στα ποσοστά της ίδιας της Μέρκελ και του κόμματός της, παρά την επιτυχία της στην επιβράδυνση των προσφυγικών ροών.

Ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Γερμανία είχε φθάσει στο αποκορύφωμά του το περασμένο φθινόπωρο, ξεπερνώντας τις 10.000 την ημέρα, αλλά μειώθηκε απότομα φέτος λόγω του κλεισίματος των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ και της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία που μείωσε δραστικά τον διάπλου του Αιγαίου από πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Τρίτη δύναμη το αντιμεταναστευτικό κόμμα

Το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, αυξήθηκε κατά 1 μονάδα, στο 21%. Το ποσοστό του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παρέμεινε αμετάβλητο στο 15%, γεγονός που το καθιστά την τρίτη πολιτική δύναμη στην χώρα.

Το ποσοστό των Πρασίνων υποχωρεί κατά 1 εκατοστιαία μονάδα στο 12%, ενώ τα ποσοστά των κομμάτων Η Αριστερά (Die Linke) και των φιλελεύθερων (FDP) αυξήθηκαν κατά 1 μονάδα, σε 9% και 7% αντίστοιχα.

Η δημοσκόπηση σε δείγμα 1.015 ψηφοφόρων διενεργήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη.

Μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη κατέδειξε πως το ποσοστό του SPD έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, υπογραμμίζοντας το ενδεχόμενο να χρειαστεί ο σχηματισμός νέας κυβερνητικής συμμαχίας μετά τις γενικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δέχεται πιέσεις από μερίδα στελεχών του κόμματος να στραφεί στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του και να κάνει στροφή προς τα αριστερά πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα κατέδειξε ότι οι μισοί Γερμανοί αντιτίθενται στην παραμονή της Μέρκελ στην καγκελαρία για τέταρτη θητεία, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως άλλη μια ένδειξη πως οι χειρισμοί της στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών πλήττουν τη δημοτικότητά της.