Κάνοντας μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν δεν μπορούμε παρά να εντοπίσουμε την ανάδειξη από τα σπλάγχνα της Δικαιοσύνης αλλά και της Ενωσής μας στελεχών σε ηγετικές θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης (πρόεδροι ανεξάρτητων Αρχών) και της πολιτικής ζωής του τόπου (υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς, ΕΥΠ κ.λπ.). Θεωρούμε ότι το φαινόμενο αυτό δημιουργεί ευλόγως ανησυχίες και ερωτηματικά, και είναι έκφραση της λειτουργίας διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της δικαστικής εξουσίας και του δικαστικού συνδικαλισμού αφενός και της εκτελεστικής εξουσίας αφετέρου.

Τον τελευταίο καιρό είμαστε επίσης μάρτυρες μιας πρωτοφανούς στα χρονικά της Ενωσής μας ποδηγέτησης της συνδικαλιστικής δράσης μας από θεσμικούς παράγοντες (έκδηλη ανάμειξη της προέδρου του Αρείου Πάγου) που ούτε το σχετικό δικαίωμα έχουν αλλά που και αυτή η συμπεριφορά τους έρχεται σε αντίθεση με τον επιβαλλόμενο διακριτό ρόλο του δικαστή.

Η Δικαιοσύνη έχει διχαστεί για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, τα συμπτώματα δε του λυπηρού αυτού διχασμού είναι γνωστά σε όλους. Από την άλλη μεριά είναι πρόδηλη μια διαρκής επιτεινόμενη υποβάθμιση του έλληνα δικαστή, στην οποία κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το προεδρείο της Ενωσής μας αντέδρασε όχι μόνο αποτελεσματικά αλλά ούτε καν συμβολικά, με αποτέλεσμα η Ενωσή μας να έχει περιέλθει σε ανυποληψία και απομόνωση. Οι εκλογές αυτές δίνουν την ευκαιρία να αναδειχθεί ένα Διοικητικό Συμβούλιο με διάθεση να δώσει μάχες για πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, πλήρως αυτονομημένη από την εκτελεστική εξουσία.

n Συνυποψήφιοι στην ίδια ομάδα είναι οι Θωμαΐτσα Πατρώνα, πρόεδρος Εφετών, Βαρβάρα Πάπαρη, Ευστάθιος Βεργώνης, αντεισαγγελέας Εφετών, Ιωάννα Κατσουλίδη, πρόεδρος Πρωτοδικών, Αντιγόνη Σταμολέκα και Γιώργος Κασίμης, πρωτοδίκες, Ακριβή Ερμίδου, ειρηνοδίκης.