Στις εκλογές της Ενωσης του 2016 το διακύβευμα δεν είναι απλώς η επικράτηση της μίας ή της άλλης ομάδας, όπως εσφαλμένα πιστεύουν ορισμένοι. Είναι η αντιπαράθεση στον χαρακτήρα και τον τρόπο λειτουργίας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που το απερχόμενο προεδρείο συνειδητά επέλεξε ως δράση του και η επιστροφή στην αποτελεσματικότητα, την ευπρέπεια και την ενότητα.

Την προηγούμενη διετία το προεδρείο ουσιαστικά εγκατέλειψε τους βασικούς στόχους του Δικαστικού Σώματος, την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του Μισθοδικείου, την προστασία των δικαιωμάτων στα ασφαλιστικά και την παρέμβαση στη διαδικασία αναθεώρησης των κωδίκων. Αντ’ αυτών είδαμε επιστολές με στόχο την άσκηση πολιτικής να αποστέλλονται υπό τη σφραγίδα της Ενωσης, χωρίς απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Είδαμε το προεδρείο να απουσιάζει από κρίσιμες συζητήσεις σε θεσμικά όργανα, προφανώς για να αποφύγει τοποθετήσεις που θα δυσαρεστούσαν ή θα εξέθεταν. Είδαμε το προεδρείο να αδρανεί μπροστά σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που προκαλούσαν συνειρμούς εκφοβισμού του Σώματος. Είδαμε την απουσία τοποθετήσεων για την άσκηση πειθαρχικών διώξεων εις βάρος δικαστών και εισαγγελέων. Είδαμε όλα αυτά να συμβαίνουν εν απουσία μας, μόνο και μόνο για την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών και στρατηγικών που μας εξέθεσαν πολλαπλά στο νομικό κόσμο και συνολικά στην κοινή γνώμη.

n Συνυποψήφιοι στην ομάδα είναι οι Γιώργος Σχοινοχωρίτης, εφέτης, Παντελής Στραγάλης, εισαγγελέας Εφετών, Κατερίνα Μπετσικώκου, Δέσποινα Σχοινοποιού, Ελευθερία Κώνστα, πρόεδροι Πρωτοδικών, Δημήτρης Φούκας και Αγγελική Δεμέστιχα, ειρηνοδίκης.