Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί αποσκοπεί στη διατήρηση μιας συμμαχίας στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), αλλά σε μια σειρά από βασικά θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή οικογένεια οι δρόμοι τους δεν συναντώνται: στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ αποκηρύσσει το λεγόμενο «δόγμα Σαρκοζί», το οποίο υιοθετούσε η εγχώρια Κεντροδεξιά τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η σκληρή συντηρητική ατζέντα που πρεσβεύει ο γάλλος πολιτικός δεν ευνοεί τη στροφή του κόμματος στον χώρο του πολιτικού κέντρου. 
Οπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πολιτικό μήνυμα από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι εκπέμπεται πρωτίστως μέσω του γεύματος εργασίας με τον μεταρρυθμιστή υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, και όχι μέσω των επαφών με τον επικεφαλής του γαλλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος φιλοδοξεί να επιστρέψει στο Ελιζέ μετά την ήττα του 2012 από τον Φρανσουά Ολάντ.  


ΤΥΠΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Στη βάση αυτή, η συνάντηση Μητσοτάκη - Σαρκοζί έχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα και γίνεται για λόγους πολιτικής ευγένειας, καθώς και οι δύο εντάσσονται στην ίδια πολιτική οικογένεια. Παράλληλα, από τον γάλλο πρώην πρόεδρο ο αρχηγός της ΝΔ αναμένει στήριξη εντός του ΕΛΚ, στην περίπτωση που θα βρεθεί αντιμέτωπος με πιέσεις να συναινέσει στο νέο πακέτο λιτότητας που συνοδεύει το Μνημόνιο του Αλέξη Τσίπρα.
Η πολιτική ατζέντα Σαρκοζί, ωστόσο, δεν βρίσκεται στο πλάνο του Κυριάκου Μητσοτάκη - και αυτό αποτελεί ακόμη μία ουσιαστική διαφορά από τον γαλάζιο σχεδιασμό των τελευταίων ετών. Το δόγμα «νόμος και τάξη», στο οποίο επένδυε ο Σαρκοζί και προσπαθούσε να εξαγάγει και σε άλλα κόμματα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, δεν έχει πλέον οπαδούς στον τρίτο όροφο της Συγγρού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διαφοροποίηση ευνοεί καταστάσεις ανομίας.

Σε αντίθεση με την περίοδο Σαμαρά, αλλά ακόμη και την τελευταία φάση της κυβέρνησης Καραμανλή, όταν η ΝΔ επιχειρούσε να αντιγράψει το «δόγμα Σαρκοζί» για να περιορίσει διαρροές προς τα δεξιά της (επί Σαμαρά προς τη Χρυσή Αυγή και επί Καραμανλή προς τον ΛΑΟΣ), ο νέος πρόεδρος της ΝΔ επενδύει σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα και όχι σε ένα συντηρητικό προφίλ του κόμματος.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΑ. Η μεταστροφή προφανώς έχει να κάνει με την πολιτική θεώρηση των πραγμάτων και την πολιτική ταυτότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά υπηρετεί και τον νέο σχεδιασμό του για την αναδιοργάνωση και διεύρυνση της απήχησης της ΝΔ.

Ο Μητσοτάκης, όπως επισημαίνουν από το νέο γαλάζιο επιτελείο, υπερψηφίζει το σύμφωνο συμβίωσης, προκρίνει μια πιο χαλαρή αντιπολιτευτική στάση στο Προσφυγικό σε σχέση με τα οικονομικά ζητήματα, δεν διστάζει να συγκρουστεί κατά μέτωπο με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν και να αποδομήσει στο ΕΛΚ τις υπερσυντηρητικές θέσεις του. Το δικό του φιλελεύθερο στίγμα έχει ήδη γνωστοποιηθεί στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και πλέον επιδιώκει να γίνει γνωστό σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, πέραν των κομματικών τειχών. 
                                 

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κινηθεί στον δρόμο της μετριοπάθειας - τον οποίο συνδέει και με την αποτελεσματική προώθηση μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας - και επειδή θεωρεί ότι η συνταγή Σαρκοζί, που αναδείχθηκε ως ανάχωμα στον λεπενισμό, εγκλωβίζει την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά.

Οι ίδιες κομματικές πηγές επικαλούνται τα πρόσφατα αποτελέσματα στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία και την ενίσχυση της Ακροδεξιάς την ώρα που τα υπόλοιπα κόμματα προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους, υιοθετώντας μια σκληρή ατζέντα, ιδίως  στο Προσφυγικό. Ακόμη και την ήττα Σαρκοζί το 2012 τη συνδέουν με το συντηρητικό προφίλ στο οποίο είχε επενδύσει, καθώς όχι μόνο δεν συσπειρώθηκε το συντηρητικό ακροατήριο γύρω του, αλλά απομακρύνθηκαν και οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι, επιλέγοντας στον δεύτερο γύρο τον Ολάντ.


Η ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ. Οι πρόσφατες διαγραφές από το κόμμα, εξάλλου, τόσο του Φαήλου Κρανιδιώτη όσο και του αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρματζη για τις εμπρηστικές δηλώσεις του, επίσης σηματοδοτούν τη νέα πολιτική πορεία που έχει χαράξει ο αρχηγός της ΝΔ.    
Στη γαλλική πρωτεύουσα ο πρόεδρος της ΝΔ είχε προγραμματίσει να συναντηθεί σήμερα και με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη της συνεργασίας του διεθνούς Οργανισμού με την Ελλάδα, ενώ προσεχώς αναμένεται να συναντηθεί στη  Φρανκφούρτη και με τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στο τέλος Μαΐου, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που οργανώνονται στο Λουξεμβούργο για τα 40 χρόνια του ΕΛΚ, όπου δρομολογείται και κατ' ιδίαν συνάντησή του με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από