Δεν φαίνεται να βιάζονται ούτε φέτος οι φορολογούμενοι για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αγνοώντας επιδεικτικά την αγωνία του οικονομικού επιτελείου για αύξηση των εσόδων. Τα έσοδα του προϋπολογισμού έκαναν βουτιά 18% τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα αλλά σε επίπεδο τετραμήνου παραμένουν οριακά υψηλότερα σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού.

Πλησιάζοντας στα μέσα Μαΐου, με την προθεσμία να εκπνέει στις 30 Ιουνίου, μόλις ένας στους δέκα έχει υποβάλει τη δήλωση φορολογίας και οι υπόλοιποι φαίνεται να κρατούν –όσο μπορούν –αποστάσεις ασφαλείας από τη λυπητερή του εκκαθαριστικού.

ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ. Παρότι οι πρόσφατες αυξήσεις φόρων επηρεάζουν τα φετινά εισοδήματα και όχι του 2015, αυτό ουδόλως σημαίνει ότι το εκκαθαριστικό των δηλώσεων δεν θα είναι φουσκωμένο σε σχέση με πέρυσι. Οι προκαταβολές φόρου έχουν αυξηθεί δραστικά για όλους ενώ και η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το περασμένο καλοκαίρι θα φανεί στο φετινό ραβασάκι καθώς μόνο ένα μέρος των επιβαρύνσεων περιελήφθη στη μηνιαία παρακράτηση φόρου του 2015.
Τα μεγαλύτερα βάρη έρχονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με δραστική αύξηση της προκαταβολής φόρου. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε πέρυσι το φθινόπωρο και ορίζει αύξηση της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2015, από το 55% στο 75%, ενώ για τα φετινά εισοδήματα η προκαταβολή φόρου η οποία θα καταβληθεί το 2017 θα διαμορφωθεί στο 100%. Αυξημένη προκαταβολή φόρου, από το 55% στο 75% θα πληρώσουν φέτος και οι αγρότες.
Ο φετινός φόρος εισοδήματος με βάση τα έως σήμερα δεδομένα εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, έως τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου. Στην Καραγεώργη Σερβίας όμως επιμένουν ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη νόμου η οποία θα δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους. Για τους φορολογουμένους οι οποίοι θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους εντός του Μαΐου, οι δόσεις θα μπορούν να φθάνουν τις επτά έως το τέλος Δεκεμβρίου ενώ αντίστοιχα για όσες δηλώσεις υποβληθούν τον Ιούνιο οι μηνιαίες δόσεις θα είναι έξι.
Ακόμα και εάν ψηφιστεί η σχετική διάταξη, φοροτεχνικοί εκτιμούν ότι και φέτος μαζικά οι φορολογούμενοι θα επιλέξουν να εντάξουν τις οφειλές τους σε πιστωτικές κάρτες προκειμένου να εξασφαλίσουν εύκολα –χωρίς ρυθμίσεις στην Εφορία –έως και δώδεκα άτοκες δόσεις.
Ηδη, άλλωστε, πολλοί φορολογούμενοι, από τους περίπου 200.000 οι οποίοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με χρεωστικό εκκαθαριστικό, σπεύδουν στις τράπεζες για τακτοποίηση της οφειλής τους μέσω πιστωτικής κάρτας. Εως χθες, το Taxisnet είχε υποδεχθεί 710.000 δηλώσεις, παραπάνω από τις μισές εκ των οποίων είναι μηδενικές. Τα μέχρι σήμερα προσδοκώμενα έσοδα δε από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι 140 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα παρουσιάζουν σημαντική μείωση τον Απρίλιο σε σχέση με το περασμένο έτος, αλλά σε επίπεδο τετραμήνου παραμένουν υψηλότερα έναντι του στόχου του προϋπολογισμού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα καθαρά έσοδα από τις ΔΟΥ και τα τελωνεία εμφανίζουν πτώση 18,02% σε σχέση με το 2015 για τον μήνα Απρίλιο (στα 3,055 δισ. από 3,726 δισ. ευρώ) με τις επιστροφές φόρων τον ίδιο μήνα όμως να εμφανίζουν αύξηση κατά 46% (στα 215 εκατ. από 147 εκατ. ευρώ).

Το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου τα έσοδα προ επιστροφών φόρου διαμορφώνονται σε 14,905 δισ. ευρώ με υπέρβαση 1,41% έναντι του στόχου.

Ο φετινός φόρος εισοδήματος, με βάση τα έως σήμερα δεδομένα εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, έως τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου