Χρηματοδοτική συμφωνία για κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ υπεγράφη χθες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της βιομηχανίας τροφίμων Creta Farms. Πρόκειται για το πρώτο έργο που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, του Σχεδίου Γιούνκερ, στην Ελλάδα, ενώ έχουν προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση για ένταξη στο σχέδιο 42 έργα, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

Το δάνειο στην Creta Farms θα έχει πενταετή διάρκεια αποπληρωμής, και η εταιρική στρατηγική της βιομηχανίας Creta Farms περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων σειρών αλλαντικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η επένδυση θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, τόσο εγχώρια όσο και στις εξαγωγικές αγορές, ενώ θα συμβάλει και στη δημιουργία τουλάχιστον 100 νέων θέσεων εργασίας. «Η Τράπεζα της ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει επενδύσεις καίριας σημασίας στην Ελλάδα, που θα προωθήσουν την ανάπτυξη και θα συμβάλουν στη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Τζόναθαν Τέιλορ.

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ. Επίσης χθες υπογράφηκαν δύο ακόμη συμφωνίες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και με το ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο Diorama Investment. Πρόκειται για τις πρώτες συμφωνίες εγγυήσεων με στόχο τη χρηματοδοτική υποστήριξη πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η συμφωνία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, θα καλύψει χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 5 εκατ. ευρώ για πάνω από 300 μικροδανειολήπτες, κυρίως γεωργούς, άνεργους δανειολήπτες, συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.