«Κατάφωρα ρατσιστικές και μισαλλόδοξες για τους μετανάστες» ήταν οι αναφορές του τραγουδιστή Νότη Σφακιανάκη στην τηλεοπτική εκομπή «Τετ - α - Τετ» που προβλήθηκε από το ΡΙΚ στις 13 Μαρτίου, εκτιμά η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η Επιτροπή αποφάσισε περαιτέρω ότι η ευθύνη του ΡΙΚ για την παραχώρηση της ευκαιρίας στον κ. Σφακιανάκη να διακηρύξει τις ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις του «μεγιστοποιείται από το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να μην προβάλει τη ρητορική μίσους».

Προσθέτει ότι αυτή η «ρητορική μίσους ήταν αντίθετη όχι μόνο προς τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά και ενάντια στον εναρμονιστικό νόμο περί Καταπολέμησης του Ρατσισμού, που προνοεί φυλάκιση πέντε ετών και πρόστιμο 10.000 για όσους μεταδίδουν ρατσιστικά μηνύματα…».

Το ΡΙΚ, όπως αναφέρει η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, επικαλέστηκε ως δικαιολογία για την προβολή της ρατσιστικής ρητορικής το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης και της διακίνησής των ιδεών και της προβολής όλων των απόψεων.

Η Επιτροπή σημειώνει, ωστόσο, πως το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης δεν είναι απεριόριστο, αλλά υπόκειται στους περιορισμούς του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων, της τήρησης της νομιμότητας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Η Επιτροπή, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, αποφάσισε, περαιτέρω, ότι οι θέσεις του ΡΙΚ περί μετάδοσης των πάντων «ώστε να αφήνεται στην κρίση των τηλεθεατών και της κοινωνίας, 'μιας κοινωνίας που είναι ικανή να απορρίψει ιδέες και απόψεις τις οποίες δεν ασπάζεται και δεν υιοθετεί' είναι και ανεδαφικές και επικίνδυνες για την κοινωνία».

Αναφέρει, επίσης, ότι «η αντίληψη που εκφράζεται περί της κοινωνίας ως ενός συνόλου ανθρώπων απόλυτα λογικών και ικανών να ξεχωρίσουν το καλό από το κακό είναι απλοϊκή και εκτός πραγματικότητας και θα πρέπει αυτό να το έχει υπόψη ένας ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, και δη δημόσιος».

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας υποδεικνύει ότι τα ΜΜΕ, και δη το ΡΙΚ, ως δημόσια ραδιοτηλεόραση, έχουν καθήκον να προστατεύουν ομάδες που είναι ευάλωτες ή επιρρεπείς στην προπαγάνδα μίσους και αναφέρει ότι «το παράδειγμα της Χιτλερικής προπαγάνδας περί αρείας φυλής μετέτρεψε τη γερμανική κοινωνία σε μια μηχανή θανάτου εκατομμυρίων».

Ωστόσο, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας κάνει εύφημη μνεία του γεγονότος ότι ο τηλεπαρουσιαστής «τουλάχιστο προσπάθησε να σταματήσει, πλην ανεπιτυχώς, τη ρατσιστική ρητορική του φιλοξενούμενού του και υπέδειξε ότι οι τηλεπαρουσιαστές οφείλουν σε κάθε περίπτωση να διαχωρίζουν με σθένος και αποφασιστικότητα τη θέση τους από ανάλογες τοποθετήσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από